vacuumtechniek

Vacuümtechniek is een begrip die alle technische middelen die je nodig hebt om de gasdruk in een ruimte sterk te verlagen, omvat. Hiervoor heb je verschillende onderdelen nodig, die bijvoorbeeld door het merk Festo worden verkocht. Dankzij een vacuümsysteem wordt het makkelijker om bepaalde producten, zoals etenswaren luchtvrij te verplaatsen. Daarnaast kun je de zuignap ook gebruiken om bepaalde producten praktisch mee te verplaatsen. We stellen je hier de verschillende onderdelen van een vacuümzuiger voor, zodat jij optimaal gebruik kunt maken van de vacuümtechniek. 

Vacuümgeneratoren

De vacuümgeneratoren zijn verantwoordelijk voor het creëren van het vacuüm. Dit gebeurt op basis van pneumatiek, dus met behulp van perslucht. De perslucht gaat door een klein gaatje en stroomt vervolgens weg in een grotere buis. Door de hoge snelheid die hierbij ontstaat, ontstaat er een onderdruk. Met een vacuümgenerator kun je in tegenstelling tot een pomp snel vacuüm opbouwen en je kunt ze dicht bij de zuignappen plaatsen. Andere voordelen van een vacuümgenerator zijn dat er een flexibele aansturing is en er geen slijtage optreedt, waardoor onderhoud niet nodig is.

Vacuümzuignappen

Wil je graag voorwerpen vastpakken en verplaatsen, dan heb je een vacuümzuignap nodig. De vacuümzuignappen werken op basis van differentiële druk en hebben een ejector, oftewel vacuümgenerator, nodig. Het zuignapgedeelte van de vacuümzuignap staat direct in verbinding met het product, terwijl de andere kant, het verbindingselement aan de generator kan worden vastgemaakt. Door een verschil in druk tussen de beker en de atmosferische druk, neemt de zuigkracht toe en kun je producten op tillen.

Toebehoren

Zodat je de vacuümzuiger goed kunt aansluiten, kun je toebehoren zoals montage- en aansluitelementen kopen. Denk bijvoorbeeld aan zuignaphouders, bevestigingselementen en hoekuitgangen. Ook een vacuümmeter kan erg handig zijn, om bij te houden hoe hoog de druk is. De aansluiting is pneumatisch via een R- of G-schroefdraad en er zijn verschillende eenheden, waarin de druk kan worden weergegeven.

Daarnaast bestaan er vacuümfilters, die de graad van verontreiniging zichtbaar maken. Een vacuümfilter wordt gebruikt om de deeltjes in de zuigrichting te filteren. Goed om te weten is dat je bij de eerste keer dat je het filter installeert de keus hebt, in welke stroomrichting je hem plaatst. Wanneer je het filter eenmaal hebt verwijderd en weer wilt terugplaatsen is het belangrijk om dezelfde richting aan te houden.