De verloren was methode maakt gietwerk met ingewikkelde vormgeving en een hoge maatnauwkeurigheid mogelijk. Tijdens dit proces wordt er in de gieterij een staallegering naar wens gemaakt. Eerst wordt er een matrijs gemaakt waarin was gegoten kan worden. Wanneer de was afgekoeld is, ontstaat er een wasmodel. Dit wasmodel krijgt vervolgens een keramische laag. Uiteindelijk wordt de was uit de keramische vorm gesmolten. De was gaat dan verloren, maar kan grotendeels weer hergebruikt worden op een ander moment. Wanneer de was verwijderd is, blijft er een keramische vorm over. Deze keramische vorm wordt volgegoten met de gesmolten staalsoort naar keuze. Wanneer het staal uitgehard is, kan de keramische schil afgebroken worden. Hierna volgen verschillende controles om ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de kwaliteitseisen.
Een gieterij denkt mee
Zoals je wellicht wel weet is de vraag naar hoogwaardige en compacte hightech staalproducten met een complexe vorm, in vraag wereldwijd enorm toegenomen. Het antwoord op deze vraag ligt bij de meedenkende gieterij. In eerste instantie vanuit de functionaliteit van een product. Speerpunt zijn hierbij de mechanische, thermisch en chemische eigenschappen van het gietwerk. Het ontwerp wordt gestaafd door metallurgen: waar wordt het gietwerk uiteindelijk aan blootgesteld? Wat moet de treksterkte zijn? En moet het weer- en zuurbestendig zijn. Zo worden de stalen onderdelen voor machines, die ook onder de meest extreme omstandigheden moeten blijven werken, vervaardigd in een gieterij. De gieterij denkt mee en biedt een bijna grenzeloze vrijheid in ontwerp van producten met de oppervlaktekwaliteit die het product nodig heeft.
Een gieterij biedt vrijheid ontwerp
Als je optimale vrijheid in je productontwerp wilt, is de wasmodel-methode de beste keuze bij de gieterij. Deze ontwerpt en produceert eerst een model, waarna deze volgespoten wordt met vloeibare was. Het resultaat is een gietvorm die na een aantal processen te zijn doorlopen, wordt omgeven met verschillende lagen keramiek. Vervolgens smelt men de was en is de gietvorm productie klaar. Het model kan met vloeibaar staal worden gevuld door de gieterij. In het nabewerkingsproces verwijderd de gieterij de keramiek en wordt het gietwerk gestraald, geschuurd en gecontroleerd
Een gieterij voor oppervlaktekwaliteit
De grote mate van vrijheid in productontwerp vind je terug in de werkzaamheden van een gieterij. Denk daarbij aan onderdelen voor de auto industrie zoals voor de versnellingsbak, het chassis of de motor. Maar ook gereedschappen voor de luchtvaart en petrochemische industrie. En ook gietstukken voor de voedsel- en farmaceutische industrie zoals messenkoppen en transportwielen.
De gieterij is de aangewezen plek om tal van deze producten te produceren. Met de verloren was-methode zorgt men voor een glad en slijtvast oppervlak. En dat is een absolute must voor gietwerk als deze onder extreme omstandigheden moet blijven werken.