musthaves voor doe het zelfers

Als doe- het zelver loop je tegen de meest uiteenlopen de klusjes aan. De ene dag ga je mdf platen kopen om een wandmeubel af te maken en de andere lig je op je rug onder de afvoer om te kijken waarom het water niet weg loopt. De meest uiteenlopen klusjes vragen om de meest uiteenlopende soorten gereedschap, zou je zeggen. Dit valt echter mee, met een basis aan gereedschap kom je al heel ver. Wat die basis gereedschappen zijn, lees je hieronder.

De boormachine is essentieel

Voor een doe-het-zelver is het aan te raden om te investeren in een goede boormachine. Bij het uitzoeken van een boormachine heb je de keus uit een handboor of een elektrische boormachine. Met een elektrische boormachine heb je meer kracht, waardoor je de werkzaamheden sneller uit kunt voeren. Maar, uiteraard is het prijskaartje van een elektrische boormachine wel hoger. Als je voor een elektrische boormachine gaat, is het belangrijk om de juiste beitjes en boortjes te hebben. 

Schroevendraaierset

Als eerste basis gereedschap noemen we de schroevendraaierset. Er zijn tegenwoordig aardig wat verschillende soorten schroeven, denk hierbij aan de platte schroef, de kruiskop en de steeds populairder wordende torx. Voor elke doe-het-zelver kan een uitgebreide schroevendraaier set dan ook absoluut niet ontbreken. Een schroevendraaier is een veelzijdig stuk gereedschap die in vele soorten klussen prima van pas komt.

Zaag

Naast een boormachine kan uiteraard een zaag ook niet ontbreken in je basiscollectie gereedschap. Grof gezegd kun je zeggen dat dit de belangrijkste zagen zijn: decoupeerzaag, zaagtafel, cirkelzaag, afkortzaag en de mini cirkel zaag. Al deze zagen hebben specifieke kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen. Voor elke doe-het-zelver is een zaag onmisbaar. Er is namelijk geen vergelijkbaar stuk gereedschap met dezelfde functie als een zaag. Als je beginnende doe-het-zelver, is het prima om met een handzaag te beginnen. Een handzaag is licht, is niet al te duur en werkt erg simpel. Het is dan ook een prima zaag om mee te starten.

Hamer voor slopen of spijkers

Moet je bij bepaalde kluswerkzaamheden ook gaan slopen? Of moet je spijkers in een (houten) wand slaan? In beide gevallen komt een hamer prima van pas. Met een hamer is het mogelijk om een flinke kracht over te brengen. Mede hierom is een hamer voor elke doe-het-zelver eigenlijk onmisbaar. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen een hamer voor houten oppervlakten en een voor steen/beton, maar beide kunnen in allebei de gevallen gebruikt worden.

Verschillende tangen

Bij vele klussen heb je ook een tang nodig. Hiervan bestaan veel varianten. Voor een doe-het-zelver zijn er sowieso enkele tangen die prima van pas komen. We hebben het hierbij onder andere over een combinatietang, een waterpomptang, een kniptang en/of een nijptang.