In de meubelwereld worden soms de begrippen stoel en fauteuil door elkaar gebruikt. Zo krijg je soms het idee dat stoelen en fauteuils hetzelfde zijn. Maar is dit ook zo? Hoewel soms de scheidslijn tussen een stoel en een fauteuil maar dun is, zijn er wel degelijk verschillen. Wil je ook weten wat het verschil is tussen een stoel en een fauteuil? Dan moet je even verder lezen. Je weet dan exact wanneer je met een stoel te maken hebt of met een fauteuil.

De ruimte

Het eerste verschil tussen een stoel en een fauteuil is de ruimte waar ze staan. Ga ervan uit dat een fauteuil onderdeel is van een zithoek. Vaak is het eenzelfde luxe aanvulling voor het bankstel. Een stoel daarentegen vind je bij de eethoek. We spreken dan ook heel correct van eetkamerstoelen. Overigens kun je aan de eetkamertafel ook eetkamerfauteuils vinden. Hiermee wordt de luxe uitvoering van een eetkamerstoel bedoeld.

Luxe

Een ander verschil tussen een fauteuil en een stoel is de uitvoering hiervan. Van een fauteuil mag je luxe verwachten. Een fauteuil is voorzien van een comfortabele hoge rugleuning en armleuningen. De bekleding is doorgevoerd in de gehele stoel. Een stoel is wat minder luxe. De stoel kan armleuningen hebben, maar veel vaker is dit niet het geval. Het zitvlak en soms ook de rugleuning zijn bekleed, maar de stoelpoten zijn dit meestal niet. Bij een stoel zijn de vier stoelpoten meestal zichtbaar, bij een fauteuil niet.

Soorten fauteuils

Nu je weet dat het verschil tussen een stoel en fauteuil zit in de locatie en de al of niet luxe uitstraling, kun je nog kiezen uit verschillende soorten fauteuils. Zo is er de draaifauteuil. Dit is een fauteuil die op een draaibaar onderstel staat. Het draaien maakt de stoel meer comfortabel en zorgt ervoor dat je de fauteuil niet hoeft te verschuiven. De draaifauteuil is één van de weinige modellen waar de stoelpoot wel zichtbaar is. En dan is er nog de relaxfauteuil, met als kenmerk dat alles aan de fauteuil handmatig of elektrisch verstelbaar is. Zo kun je optimaal in de stoel relaxen.

Soorten stoelen

Bij stoelen wordt meestal de eetkamerstoel mee bedoeld. De stoel kan uitgerust zijn met en zonder armleuningen, een kuipzitting of een rechte zitting. Als een eetkamerstoel het uiterlijk heeft van een luxe fauteuil, dan zitten onderaan meestal wieltjes om de stoel gemakkelijk onder een eetkamertafel te schuiven. In dit geval wordt het ook geen eetkamerstoel meer genoemd maar een eetkamerfauteuil.