Wanneer je een eigen bouwbedrijf hebt of regelmatig klussen uitvoert op hoogte, is de aankoop van een of meer rolsteigers van groot belang om op een effectieve manier te kunnen klussen. Natuurlijk moet het wel om een rolsteiger gaan die uitermate betrouwbaar is en aan alle moderne eisen voldoet die er aan steigers worden gesteld. Welke eisen zijn dat zoal? Waaraan moet een goede rolsteiger vandaag de dag voldoen?

Belangrijkste eisen voor een kwalitatief goede rolsteiger

Sinds begin 2018 moeten rolsteigers aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten gebruikers precies de opbouwvoorschriften van de fabrikant opvolgen. Er mogen alleen onderdelen gebruikt worden die officieel bij de rolsteiger horen. De rolsteiger die gebruikt worden, moeten goed verankerd kunnen worden en altijd – voordat het platform betreden wordt – voorzien zijn van deugdelijke randbeveiliging. Verder zijn er regels omtrent de maximale opbouwhoogte van steigers. De reden dat de regels zijn aangescherpt, is het feit dat er veel ongelukken voorkwamen in de bouw en bij klussenbedrijven.

De meerwaarde van een goede rolsteiger

Kies je voor de aankoop van een goede rolsteiger, dan heb je de garantie dat je van flink wat voordelen van rolsteigers profiteert. De nieuw generatie rolsteigers is gelukkig veiliger dan ooit, als de opbouw-, gebruik- en afbreekvoorschriften worden nageleefd, en kunnen steeds gemakkelijker opgebouwd worden. Een tweede voordeel van goede rolsteigers is de tijdswinst die een rolsteiger oplevert tijdens een klus. Een steiger hoef je maar één keer op te zetten, maar biedt wel goede mogelijkheden om tijd te besparen. Zo kun je op het steigerplatform je gereedschappen en materiaal kwijt. Pas wel op dat de spullen niet naar beneden vallen. Het voordeel is duidelijk: je hoeft niet telkens de steiger op en af om nieuwe spullen te halen, maar hebt ze meteen bij de hand. Dat werkt natuurlijk wel zo efficiënt en bespaart je per klus flink wat tijd. Denk bijvoorbeeld aan het nut van een goede rolsteiger bij het schilderen van gevels, een project dat je met en rolsteiger veel sneller kunt uitvoeren. En in de bouwwereld, dat weet elke bouwvakker en klusjesman, geldt de regel: tijd is geld. Hoe sneller en beter een bouwproject uitgevoerd kan worden, hoe meer er naar verhouding kan worden verdiend! Ten slotte nog een voordeel van een rolsteiger van goede kwaliteit: er is op dit gebied veel keuze. De mogelijkheden zijn breed en wie een nieuwe rolsteiger aanschaft van een betrouwbare fabrikant weet zeker dat deze voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.