Wanneer je diverse klussen wilt gaan doen, is het vaak onvermijdelijk om de boor te gebruiken om bijvoorbeeld iets op te hangen of vast te zetten. Maar er komt meer bij kijken dan zomaar je boormachine tegen een muur aan zetten en denken dat het wel goed gaat, welke boren zijn de beste keuze bij bepaalde klussen?

Gesteente

Gesteente kan erg lastig zijn om in te boren. Bij dit materiaal is het erg belangrijk om de juiste boor en de goede boormachine te hebben. Met een betonboor kan je het beste werken om door het harde gesteente te komen. Daarbij is het ook belangrijk dat de boor een klopfunctie heeft, de extra slagkracht zorgt ervoor dat de gaten beter en sneller geboord kunnen worden. Heb je deze functie niet, dan zullen de boortjes sneller slijten.

Door beton

In je huis heb je draagmuren met beton en lichtere muren waar je makkelijk doorheen boort. Bij deze muren gebruik je het beste betonboortjes voor een goed resultaat. Je kunt het beste eerst beginnen met de kleinste boor als er grotere gaten moeten worden geboord, dit is om te voorkomen dat er stukken uit de muren afbrokkelen. Bij de poreuze muren heb je sowieso niet de klopfunctie nodig, maar wees wat terughoudend met gaten boren, slechte muren brokkelen sneller stukken af wat resulteert in een lelijk resultaat.

Metaal en hout

Wanneer je in diverse materialen zoals hout en metaal wilt boren, kies je hier ook de juiste boor voor. Naast de gewone boortjes kan je ook kiezen voor gatenzagen, deze plaats je op je boormachine waarbij je mooie, grotere gaten kunt maken in het materiaal. Bijvoorbeeld als je kabels via de achterkant van een tv meubel wilt laten lopen.

De juiste boormachine

Er zijn diverse boormachines beschikbaar met elk hun eigen sterke kanten. Voor de gemiddelde klus waarbij je in je muren wat wilt boren of af en toe in wat materialen heb je vaak al genoeg aan een klopboormachine. Neem daarbij een boormachine die een SDS aansluiting gebruikt. Zo kan je zowel SDS boortjes plaatsen als gewone boortjes dankzij een adapter. Als je graag draadloos werkt, dan zijn accu boormachines wellicht interessant. Neem dan eens een kijkje in het assortiment accu boormachines van Mastertools.