benodigdheden schilderen

Schilderwerk is een precies werkje. Je moet dan ook zorgen dat je de juiste spullen in huis haalt voor je aan een dergelijke klus gaat beginnen. Dit maakt het verven makkelijker en zorgt er ook voor dat de klus beter wordt gedaan, waardoor het kozijn, deur, of wat dan ook, er weer voor lange tijd tegen kan. Natuurlijk heeft de één een voorkeur voor Sigma verf en de ander voor Wijzonol verf, maar dat is vaak een persoonlijke of komt door het advies dat wordt opgevolgd door een expert. Daar gaat dit artikel niet over, maar wel over het juiste schildersgereedschap en de werkwijzen die het schilderen een stuk gemakkelijker zullen maken.

Het schuren is de basis

Een belangrijk schildersgereedschap is de schuurmachine. Schuren kan een helse klus zijn als dit allemaal met de hand moet gebeuren. Een schuurmachine gebruiken is veel minder arbeidsintensief en dus een echte aanrader. Let echter wel op, want een schuurmachine gaat nogal wat sneller te werk en voor je het weet heb je lichte plekken die opnieuw in de grondverf gezet dienen te worden. Kijk dus goed naar de specificaties van een schuurmachine en laat je in de winkel goed informeren… en let hier op als je te werk gaat! Vooral in het begin kun je het beter iets rustiger aan doen totdat je de slag te pakken hebt.

Afbladderende verf verwijderen

Een verfbrander (ook wel een hete-luchtpistool genoemd) is ook zeker een handig gereedschap bij het schilderen. Bladderende verf is met een verfbrander vaak veel makkelijker te verwijderen dan met een ander gereedschap. Soms is het ook nodig de gehele laklaag te verwijderen en met een krabber of een schuurmachine is dat in veel gevallen langer en arbeidsintensiever werk dan wanneer je een verfbrander gebruikt. Dus zeker geen miskoop als het om schildersgereedschap gaat.

Een verfkrabber

Met een verfkrabber kun je handmatig redelijk makkelijk, (afbladderende) verf verwijderen. Ook is een verfkrabber nodig in combinatie met een verfbrander of een afbijtmiddel  om de verflaag te kunnen verwijderen. Je moet zo’n verfkrabber altijd in de juiste hoek op de oppervlakte zetten als je gaat krabben. Met een verfkrabber van goede kwaliteit zul je merken dat de lak of verf er veel makkelijker af gaat.

Het eigenlijke werk begint met de verfkwast

Uiteraard is een goede verfkwast ook erg belangrijk. Kwasten van een inferieure kwaliteit zorgen voor onnodig extra werk, zoals het verwijderen van losgekomen haren. Daarnaast kan het eindresultaat een stuk minder zijn als er een slechte kwast voor is gebruikt. Zorg dan ook dat je een kwast neemt die niet druppelt, een die zorgt voor een goede verf afgifte op het oppervlak en dat hij lekker in de hand ligt. Verder wil je natuurlijk dat er geen strepen verschijnen na het verven en dat hij zo min mogelijk haren loslaat. Op internet zijn verschillende testen te vinden, dus zorg dat je jezelf informeert.

Natuurlijk heb je aan het juiste gereedschap alleen niet genoeg. Zo moet je er ook voor zorgen dat er de juiste condities zijn om te gaan schilderen. Doe dit niet als het heel warm is, of vochtig. Ook dit heeft namelijk een grote invloed op het eindresultaat. Dus zet je verwarming wat lager en loop bovenstaande lijst nog even goed na voor je begint met schilderen, dan kan het eigenlijk niet meer fout gaan.