Douglas hout wordt nog niet zo gek lang gebruikt in Nederland, en dus is het nog redelijk onbekend. Dat zal de komende jaren gaan veranderen, omdat het een steeds populairdere houtsoort aan het worden is. Tijd dus om eens te kijken wat Douglas hout precies is.
Waar komt Douglas hout vandaan?
Douglas hout komt van de Douglasspar en komt meestal uit het Zwarte Woud in Duitsland. Daar groeien deze sparren vrij traag, waardoor het erg sterk is. Onbewerkt kan Douglas hout wel 15 jaar mee gaan. Als het geschuurd is en bewerkt, kan het nog veel langer mee. Vandaar dat overkappingen en schuren van Douglas hout steeds populairder worden. Een schuur van dit type hout heeft namelijk erg weinig onderhoud nodig.
De verschillende soorten (verwerkt) Douglas hout
Het hout heeft als het net verwerkt is een bijna roze kleur. Stel je het bloot aan de elementen, dan vergrijst het hout, wat het erg mooi maakt en deels voor de opkomende populariteit zorgt. Uiteraard kun je het hout ook bewerken, bijvoorbeeld met Douglas UV olie, en dan zal het niet vergrijzen, maar zijn lichte kleur behouden. Tegenwoordig kun je echter ook geïmpregneerd Douglas hout kopen, of in zo’n beetje elke gewenste kleur.
Schuttingen, tuinmeubelen en pergola’s
Aangezien het meeste Douglas hout uit Duitsland komt, wordt het daar, en in omringende landen zoals Oostenrijk, al veel langer gebruikt in de bouw, maar ook voor het maken van schuttingen, tuinmeubelen, pergola’s, etc. Door zijn sterke kwaliteiten is het hout erg geliefd in de bouwsector.
Zacht hout waardoor het makkelijk te bewerken is
Een andere reden waarom het hout zo populair aan het worden is, is dat het dezelfde luxe uitstraling heeft als bijvoorbeeld eiken, maar een stuk goedkoper is. Het is echter niet zo hard als eiken. Wat dat betreft zit het een beetje tussen eiken en grenen in. Omdat het geen hele harde houtsoort is, kan het vrij makkelijk bewerkt worden.
Bevestig Douglas hout nooit tegen metaal!
Mocht je ook met Douglas hout willen gaan werken, dan moet je een ding in het achterhoofd houden. Je moet het hout niet bevestigen op metaal. Het looizuur dat in Douglas hout zit, zal dan gaan werken en zorgen voor lelijke vlekken op het hout. Wij raden dan ook aan om dit te bevestigen tegen ander hout, en anders tegen RVS, wat geen invloed heeft. Toch vlekken in het hout door metaal? Dan kun je die eenvoudig weghalen met oxaalzuur of ontweringswater.
Vaak werkt Douglas hout nog na het verwerken
Het meeste Douglas hout dat je koopt is nog niet volledig gedroogd. Hierdoor zal het hout nog gaan werken, ook iets om rekening mee te houden. Dit drogen gaat geen enorme verschillen maken, maar je moet bij een bevestiging er wel rekening mee houden. Meestal heeft Douglas hout bij aankoop nog een vochtigheidspercentage van tussen de 15 en 20%.
Door het werken van het hout bij het verdere drogen, kunnen planken krom gaan trekken. Ook kunnen er door de natuurlijke werking scheuren in ontstaan, maar beide hebben geen invloed op de sterkte van het hout.
Lange balken ideaal voor serre en andere aanbouwen
Vooral in de tuin wordt deze houtsoort veel gebruikt. Doordat de bomen erg groot kunnen worden, is Douglas hout ook in grote afmetingen te verkrijgen. Dit maakt het ideaal voor de balken van een serre of andere vorm van aanbouw. Die aanbouw krijgt door het gebruik van Douglas hout meteen een rustieke uitstraling, wat natuurlijk erg goed past.