trespa plaat

Steeds vaker zie je gevels van gebouwen die afgewerkt zijn met kunststof gevelplaten, deze platen noem je Trespa platen. Een dergelijke plaat is opgebouwd uit verschillende natuurlijke materialen. Een Trespa plaat wordt gemaakt onder hoge druk en bij een hoge temperatuur. In de kern is het gemaakt van houtvezels en aan beide zijden zijn de platen voorzien van een harde toplaag, ideaal dus voor gevelbekleding.

De natuurlijke elementen hebben geen invloed op Trespa platen

Trespa platen zijn extreem weerbestendig. Zo hebben zon, regen, maar ook zure regen geen invloed op het oppervlak van dergelijke platen. De UV-bestendigheid en kleurvastheid zijn zeer hoog en snelle temperatuurwisselingen hebben geen effect op de eigenschappen van het materiaal. 

Trespa platen kunnen uitzonderlijk goed tegen hitte en brand

Bij brand zullen Trespa platen  niet smelten, druipen of exploderen en de stabiliteit blijft onder veel omstandigheden lange tijd behouden. Trespa gevelbekleding zien we steeds vaker bij moderne gebouwen in de vorm van kunststof boeidelen, gevelplaten en windveren.

Een merknaam die uitgroeide tot een productnaam

Trespa is van oorsprong eigenlijk een Nederlandse fabrikant van vezelplaten. Echter zijn deze platen is zo succesvol geworden op het gebied van productie en verkoop, dat alle soortgelijke platen ook Trespa platen worden genoemd. 

De houtvezels in Trespa platen

Er zit dus hout in Trespa platen. Deze houtvezels zijn ge├»mpregneerd met fenolhars en worden onder hoge druk en bij hoge temperaturen samengeperst. Daarom worden dit soort platen ook wel High Pressure Laminate genoemd, kort gezegd: HPL. Door de hoge persdruk ontstaat een zeer harde en stevige kern. Vervolgens wordt er aan beide kanten een toplaag aangebracht en ontstaat er een zeer stevige en relatief zware plaat. De overeenkomsten met houten platen zijn sterk, maar Trespa heeft niet de nadelen van dit natuurlijke materiaal, en juist heel veel voordelen. 

Ondanks dat de platen erg hard zijn, zijn ze toch vrij makkelijk te bewerken

Trespa platen zijn een hard en sterk product. Veel mensen denken dan ook dat het materiaal lastig te bewerken is. Dit valt in de praktijk echter heel erg mee. Je kunt het materiaal eigenlijk voor een groot deel vergelijken met hardhout. Zeker als het om bewerken (zagen, boren en frezen) gaat is goed gereedschap daarbij dan dus belangrijk. De platen kunnen worden geschilderd en ook verlijmen is mogelijk.