Plexiglas heeft de afgelopen tien jaar een hoop veranderingen ondergaan en allemaal in positieve zin. Waar het materiaal vroeger na langdurige blootstelling aan UV stralen kon gaan vergelen, is dat tegenwoordig niet meer iets waar je rekening mee moet houden. En dus kiezen steeds meer mensen er voor om voorzetramen van plexiglas platen te maken. Hoe je dat doet, lees je hieronder!

Stap één is meten. Meet en documenteer de metingen. Denk er dan nog eens goed over na en meet het opnieuw. Houd rekening met de dikte van het hout voor het frame en de tochtstrip die je rond de kozijnen gaat aanbrengen. 

Zaag het hout voor het frame op maat

Je moet er natuurlijk voor zorgen dat het frame stijf genoeg is en de sterkte van het plexiglas ervoor zorgt dat alle gebogen stukken kunnen worden gefixeerd. Gebruik een tafelzaag om het hout op maat te zagen. 

Plaats en lijm het plexiglas

Daarna kun je het plexiglas op maat zagen, maar het is nog veel verstandiger om dit te laten doen. Bij een bedrijf als PerlaPlast maken ze het plexiglas precies op maat die je wil. Steek een zijkant van het plexiglas in een kant van het frame, wat je dus nog niet helemaal in elkaar hebt gezet. Smeer lijm op het verstek einde van het frame en plaats een ander stuk hout op de zijkant van het plexiglas in een hoek van 90 graden ten opzichte van het eerste stuk en breng de twee verstekhoeken samen. Ga door met het smeren van lijm op de hoeken en plaats het hout op de zijkanten van het plexiglas tot je er een frame omheen hebt.

Klem het frame vast

Leg het frame daarna plat op een werktafel. Klem een houtklem rond het frame en draai deze vast totdat er lijm uit de hoeken komt. Wacht een uur tot de lijm droog is. Gebruik een spijkermachine om vanuit elke richting twee pin-spijkers in elke hoek van het frame te schieten.

-Verf en verzegel het raamkozijn

-Dicht het raamkozijn af met buitenverf voordat je het installeert.

-Bevestig de voorzetramen

Boor gaten rond de omtrek van het frame, ongeveer een halve centimeter vanaf de buitenrand met behulp van een boor. Plaats de gaten ongeveer 6 centimeter uit elkaar. Gebruik schroeven om de voorzet ramen aan de raamstijlen te bevestigen en je huis is deze winter extra geïsoleerd!