Een hoop zaken regelen…
Bij het laten bouwen van een bedrijfspand, loods of kantoor komt veel kijken. Wanneer je als bedrijfseigenaar, zzp’er of manager van plan bent om ergens een bedrijfspand neer te zetten, moet je een hoop zaken regelen. Denk aan vergunningen, een bouwbedrijf, een brandwacht, een architect voor het ontwerp, et cetera. Dit zijn nog maar enkele losse facetten die een rol spelen. Waar moet je exact rekening mee houden wanneer je een bedrijfspand wilt laten bouwen? De onderstaande tips zijn onmisbaar voor wie dit soort plannen heeft!
Een lijst met wensen en eisen
Voordat er gebouwd kan worden, moet er uiteraard eerst een bouwontwerp gemaakt worden door een architect. Hiervoor is een zogenoemd Programma van Eisen nodig, waarin al jouw wensen staan rondom het te ontwerpen gebouw. Op basis van dit eisenprogramma kunnen architecten en interieurspecialisten een concept bouwtekening maken en een bouwontwerp voorstellen, die uiteraard later met jou besproken wordt en op basis van jouw input kan worden aangepast.
Regel het onderhoud, goed toezicht en belangrijke verzekeringen
Belangrijk is verder om na te denken over periodiek onderhoud van en toezicht op het gebouw. Regel bijvoorbeeld onderhoudscontracten voor internet, elektriciteit en energie. Of zorg voor toezicht op de brandveiligheid door een brandwacht in te huren. Naast een brandwacht inhuren is het van belang om veiligheidscamera’s en een alarmsysteem te regelen, zodat jouw bedrijfspand veilig blijft en goed bewaakt wordt. Een fraai bedrijfsgebouw hebben is natuurlijk mooi, maar minstens zo belangrijk is het goed en veilig blijven houden van het pand. Vergeet daarom ook verzekeringen niet, zoals een brandverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, schadeverzekering en opstalverzekering.
Check het beoogde bouwbedrijf
Als de architect eenmaal een passend ontwerp heeft gemaakt en dat is goedgekeurd, kan het bouwen van start gaan. Zorg voorafgaand aan de start van het bouwwerk voor de juiste vergunningen in overleg met de architect en het bouwbedrijf, die kunnen je hiermee helpen). Belangrijk is om voor de bouwwerkzaamheden meerdere offertes op te vragen bij bouwbedrijven. Lokale partners en regionale klussenbedrijven inschakelen kan flink op kosten besparen. Controleer hierbij online en offline referenties, want je wilt uiteraard wel met een bouwbedrijf in zee gaan dat betrouwbaar is en alle afspraken en deadlines nakomt.
Voor speciale delen van de bouw kun je specialisten inschakelen
Je hoeft niet te kiezen voor één bouwbedrijf, maar kunt voor de uiteenlopende werkzaamheden ook specialisten inschakelen, die zo duurzaam en energievriendelijk mogelijk bouwen tegen een zo scherp mogelijke prijs. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een dakdekker voor het dak, een elektricien voor de elektra en een ervaren loodgieter voor het inrichten en afwerken van toiletten en sanitaire ruimtes.
Ga voor optimale duurzaamheid
Ten slotte is het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te bouwen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Maak gebruik van goede isolerende bouwmaterialen, regel zonnepanelen, een slimme thermostaat en goed isolerend HR+++ glas. Uiteindelijk kun je hiermee als ondernemer jaarlijks duizenden euro’s besparen!