kooiladders

Het belang van kooikladders

In moderne bedrijfspanden en fabrieken zijn veilige kooikladders absoluut onmisbaar. Mocht zich een ernstige calamiteit voordoen, zoals band of een ongeval, dan kunnen kooikladders mensenlevens redden. Het is dan ook niet zo opmerkelijk dat een groeiend aantal bedrijven en ondernemingen kiest voor het installeren van een stabiele en goed toegankelijke kooiladder. Maar hoe kies je een geschikte kooiladder voor jouw pand uit? En wat maakt kooikladders zo veilig voor gebruik in gebouwen, fabriekspanden, maar ook voor silo’s, putten, kelders en schachten?

Vraag een expert om advies

In de beginfase van het oriëntatieproces is het aan te raden om advies te vragen aan een kooiladderspecialist expert in valbescherming. Optimale valbescherming is een typisch kenmerk van goede kooikladders. Rond de trap zit een beschermende kooi, die voorkomt dat tijdens het vluchten mensen van de trap vallen. Met name bij ladders die in schachten, silo’s, kelders en putten worden gebruikt, is deze valbescherming een absolute voorwaarde voor het garanderen van veiligheid.

Kooikladders zijn multi-inzetbaar

Een van de kenmerken van kooikladders die deze echt interessant maakt, is de multifunctionaliteit van deze ladders. Ze worden namelijk niet alleen gebruikt als ontsnappingsroute, maar ook om op een snelle manier toegang te verlenen richting moeilijk bereikbare plaatsen in het bedrijf. Denk hierbij aan de bovenzijde van hoge fabriekstorens, silo’s of afgelegen loodsen in het bedrijf. Met name voor dakdekkers, schoonmakers, elektriciens en andere professionals is dit ideaal om hun werk efficiënt te kunnen doen. Hierdoor kun je besparen op arbeidskosten, maar ook hoeft er met een kooiladder bijvoorbeeld geen steiger of heflift ingezet te worden bij bepaalde buitenklussen. Ook dat scheelt in de onderhoudskosten. Ten slotte is het natuurlijk lekker dat je binnen een fabriek, loods of bedrijf snel op bepaalde plekken kunt komen door even de kooiladder te gebruiken.

Goed voor het bedrijfsimago

Of je nu een fabriek, kantoorpand of een agrarisch bedrijf hebt: kooikladders zijn goed voor de uitstraling en het imago van jouw bedrijf. In de eerste plaats omdat je hiermee klanten en passanten laat zien dat je de veiligheid als item bloedserieus neemt. Ten tweede geef je ook een signaal af richting jouw personeel. Je neemt hun welzijn serieus en in geval van nood kunnen jouw collega’s zich in veiligheid brengen. Ten slotte is het gebruik van kooikladders en vluchtroutes uiteraard ook verplicht in bepaalde situaties. Bij mogelijk valgevaar, vanaf twee meter hoogte, dient er sowieso een kooi rond de ontsnappingsladder aangebracht te zijn.