Wellicht heb je wel eens van het fenomeen plexiglas gehoord. Plexiglas, onder andere verkrijgbaar op plexiglas.nl, heeft tal van voordelen. Geen wonder dus dat het gebruik van plexiglas populair is. Maar wat is plexiglas nu precies voor soort glas? Waarvoor wordt het gebruikt in en rond woningen? Waarom is dit glastype zo gewild? Wat zijn de grootste voordelen van het gebruik van plexiglas?

Wat is plexiglas?

Onder plexiglas wordt een transparante thermoplastische kunststof verstaan, de gemaakt is van zogenoemd PMMA ofwel acrylaat. Plexiglas wordt ook wel eens perspex genoemd. Een van de grote voordelen van plexiglas is dat dit materiaal, doorat het kunststof is, eenvoudig door verhitting zacht gemaakt en in elk vorm gebogen, gesneden of geëxtrudeerd kan worden. Naast dit grote pluspunt is plexiglas om nog veel meer redenen een populaire vervanger van het traditionele glas.

Hoe plexiglas in en rond woningen wordt toegepast

In woningen komen we plexiglas op tal van plekken tegen. Populair is het gebruik van plexiglas in meubilair, zoals kasten en vitrines, maar ook in deuren komen we dit glas tegen. Verder is het plexiglas ideaal voor douchewanden, specifieke binnenramen en dierenhokken. Behuizingen van audiovisuele apparaten zijn ook vaak vervaardigd uit plexiglas, net als de vizieren van motorhelmen.

Licht van gewicht en veilig

Vanwaar die populariteit van plexiglas? Een aantrekkelijk kenmerk van plexiglas is dat plexiglas lekker licht is. Hierdoor kan het in grote formaten gebruikt worden in bijvoorbeeld kozijnen, deuren of wanden, als vervanger van authentiek glas. Maar ook in auto’s wordt plexiglas vanwege zijn lichte gewicht veel gebruikt. Het glas is namelijk super veilig. Qua kracht is plexiglas maar liefst 25 keer zo sterk als regulier glas, terwijl het ongeveer 50 procent meer licht doorlaat. Plexiglas breekt dus niet in scherven uiteen, zoals normaal glas, en is daarmee een zeer veilige glassoort. Om deze reden wordt plexiglas veelgebruikt in bijvoorbeeld ramen van openbare gebouwen, schuifdeuren, windschermen op terrassen, et cetera.

En nog meer voordelen van plexiglas

Het rijtje voordelen van plexiglas is nog langer. De lange levensduur van dit glastype is natuurlijk fijn: het is namelijk bijna niet stuk te krijgen. Plexiglas is uv- en weerbestendig en bestand tegen verkleuring en verwering. Het materiaal is schokbestendig, zeer goed te verlijmen en kan in alle mogelijke vormen gemaakt en gesneden worden. Voorts is plexiglas chemisch resistent. Vanuit milieutechnisch perspectief is het ten slotte prettig om te weten dat plexiglas recyclebaar is.