benodigdheden voor een aanbouw

Het plannen van een uitbouw aan je woning vereist een goede voorbereiding. Niet alleen wil je natuurlijk een perfect ontwerp en design realiseren, maar ook heb je bij een uitbouw de juiste materialen, gereedschappen en accessoires nodig. Denk aan de benodigde bouwstempels, kunststof of houten kozijnen, schroeven, et cetera. En waarmee moet je qua regelwerk allemaal rekening houden als je de woning gaat verbouwen? Met onze checklist vergeet je niks!

Oriëntatiefase: cruciale voorbereidingen

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt, moet er van alles geregeld worden. Controleer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor jouw beoogde project. Bepaal verder de maten/afmetingen van de uitbouw, zorg voor een tekening op maat, maak een begroting en een realistisch plan van aanpak. Bepaal de plek van de kozijnen, het raamwerk en beslis welke materialen je gaat gebruiken: hout, kunststof of aluminium. Houd in de begroting rekening met bijzondere kosten, zoals het huren van een karretje om afval weg te brengen en de vergunningskosten, en houd een financiële buffer om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen.

Zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt

Als je een compleet plan opgesteld hebt, is het tijd om te zorgen dat je alle benodigde materialen, apparatuur en gereedschap krijgt die nodig zijn voor jouw uitbouw. Kozijnen en materialen kun je zelf op maat laten maken en afleveren, om ze vervolgens zelf te plaatsen. Ben je een echt professionele doe-het-zelver, dan kun je dit natuurlijk ook zelf vormgeven en je eigen kozijnen in elkaar zetten. Of je kiest voor een prefab ontwerp, dat op maat voor je gemaakt wordt en snel geplaatst kan worden. Zorg dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt als je aan de klus gaat beginnen. Cruciaal zijn onder meer een goede boormachine, schroefboormachine, een (elektrische) zaag, een pur-spuit, bouwstempels, isolatiematerialen, hamers, verf, schroefmateriaal, et cetera. Verder heb je natuurlijk de (al dan niet voorgefabriceerde) kozijnen en het raamwerk nodig, eventueel stenen, cement en vloeibaar beton, een meetlint, schuurmachine, kabels en andere elektrische benodigdheden, veiligheidsmaterialen zoals een helm, handschoenen, stofkapjes en sterke werkschoenen, enzovoort. Maak zelf per onderdeel een overzichtelijke checklist en vink daarop alles af wat je inmiddels in huis hebt.

Vergeet deze punten van aandacht evenmin…

Van groot belang is om je ervan te verzekeren dat de bouwmaterialen die je inslaat exact op maat zijn gemaakt en goed passen. Zorg ervoor dat de materialen die je zelf koopt of laat voor fabriceren, volledig in orde zijn voordat je begint met je uitbouw. Realiseer je verder dat je ruimte nodig hebt om al het bouwmateriaal op te slaan. Voor een gemiddelde uitbouw zijn al snel 25.000 kilogram aan materialen nodig, die je dus ergens dient op te slaan. Ten slotte is het belangrijk om na de uitbouw een goede nacontrole te doen: is alles waterdicht en goed geïsoleerd? En is de constructie in orde?