terrasoverkapping

Wil je vaker en meer genieten van je tuinterras? Dan is het aanleggen van een terrasoverkapping een aanrader. Een goede terrasoverkapping betekent dat je ook op dagen dat het iets minder goed weer is lekker in de tuin kunt zitten. Die barbecue die je gepland had, kan ineens doorgaan omdat je onder de terrasoverkapping lekker droog zit. Lekker toch? Maar waar moet je allemaal op letten als je plannen hebt om een terrasoverkapping te gaan plaatsen? En welke soorten overkappingen voor terrassen zijn er zoal verkrijgbaar tegenwoordig?

Welke terrasoverkapping past bij jouw tuin?

Zoek je een geschikte overkapping voor je terras, dan zijn er diverse mogelijkheden die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. Qua overkappingen worden doorgaans de volgende varianten onderscheiden: de veranda (of terrasoverkapping), een tuinhuis met overkapping, het prieel en de pergola. Een terrasoverkapping of veranda wordt aan de woning vastgebouwd en staat op steunpalen. Een veranda of overkapping kan van hout gemaakt zijn, maar komt ook voor als aluminium uitvoering. Hout heeft de meest natuurlijke uitstraling, terwijl aluminium vooral fijn is omdat dit materiaal onderhoudsvrij is. De bovenkant van een veranda of terrasoverkapping is afgesloten en hout neerslag tegen. Om deze reden zijn veranda’s en aanbouw overkappingen erg populair onder woningeigenaren.

Naast een veranda kun je gaan voor een tuinhuis met overkapping. Voordelig hieraan is dat je je tuinhuis kunt inzetten om fietsen te stallen. Maar ook kunt gebruiken als opslagplek om gereedschap en tuinmeubilair te bewaren als het slechter weer wordt. En heb je zin in een leuke barbecue als het motregent? Geen probleem natuurlijk!

Een prieel is een losstaande tuin overkapping, die feitelijk overal in de tuin geplaatst kan worden. Het mooie hieraan is dat je flexibel bent: je kunt zelf kiezen waar je het prieel neerzet. En wast priëlen vooral zo mooi maakt, is hun sfeervolle en romantische uitstraling. Het meest populair zijn houten priëlen.

Ten slotte is een pergola nog een mogelijkheid. Pergola’s bestaan uit houten balken zonder overkapping, die bedoeld zijn om klimplanten, bomen en planten aan te laten groeien. Of ze kunnen dienen als visuele versiering van de tuin. Wanneer je een overkapping zoekt om onder te kunnen schuilen, is een pergola niet de beste keuze.

Enkele aandachtspunten bij de keuze voor een overkapping

Belangrijke punten van aandacht bij de keuze van een goede terrasoverkapping, zijn naast de soort overkapping ook de omvang, het materiaal (hout of aluminium) en de kleur die je voor ogen hebt. Er is in elk geval keuze genoeg op dit gebied. Doe online inspiratie op en koop jouw terrasoverkapping voordelig en gemakkelijk online.