tuingereedschap opbergen

Nu we allemaal weer veel tijd in onze tuin doorbrengen, willen we natuurlijk dat die er zo goed mogelijk uitziet. Je moet daarom geregeld daaraan werken, als je er niets aan doet zal je tuin binnen een paar weken chaotisch ogen. Om je tuin goed te onderhouden heb je natuurlijk tuingereedschap nodig en om je schuur netjes te houden, heb je voor dit gereedschap weer verschillende manieren om het op te bergen. Doe je dit niet, dan heb je geen overzicht en wordt die schuur een bende. Hier een opsomming hoe je die bende tegen gaat en je tuingereedschap goed kunt opbergen.

Hang het grotere gereedschap op

Als je een tuin hebt, zul je al snel wat gereedschap voor het onderhoud hiervan hebben staan. Zonder schep, hark, schoffel en behoorlijk wat andere gereedschappen, kom je niet ver. Het nadeel is dat ze nogal wat ruimte in de schuur opeisen, voor je het weet heb je een uitdijende hoek met van alles en nog wat en zo gauw je iets uit die hoek wil pakken valt alles om. Als je niet van micado met je gereedschap houdt, is het verstandig om dit grotere gereedschap aan de muur te hangen. De meest gangbare ophangsystemen hebben vijf steelklemmen, waar je stelen in kunt klemmen met een diameter van twee tot drie centimeter. Er zijn ook steelklemmen verkrijgbaar voor dikkere stelen, van drie tot vier centimeter, denk hierbij aan een schop of een riek. Bij de meeste versies zijn ook kleine, uitklapbare, haakjes toegevoegd, deze zijn handig voor de kleinere en lichtere gereedschappen, bijvoorbeeld een snoeischaar of een lichte handveger en blik. Natuurlijk hoef je echt niet per se een bestaand systeem te kopen. Vaak werkt het beter om alleen de losse klemmen te kopen, zodat je zelf een goede indeling kunt maken.

Tuinkisten en kasten

Heb je wat meer ruimte in je tuin? Dan kun je kiezen voor een opbergbox. Dit is een soort kist waar je je gereedschap in kunt leggen. De meeste boxen zijn waterdicht en ventileren goed. Je kunt ze dus gewoon buiten in de tuin zetten en vaak zijn ze ook geschikt als zitplaats, dus gezellige kussentjes erop en je maakt er in een ommezwaai een leuk zithoekje van. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van zo’n kist een leuk houten huisje in je tuin te zetten voor je gereedschap. Het is natuurlijk wel wat duurder dan een ophangsysteem, maar er zijn leuke varianten op de markt die naast praktisch, een aanwinst voor je tuin kunnen zijn. Deze kasten worden ook wel tuinkasten genoemd.

Opbergsystemen voor ander materiaal

Het voordeel van een tuinkast is dat je er ook speelgoed en andere tuinattributen kwijt kunt, zoals de tuinslang, zwembadje enzovoort. Heb je niet de ruimte voor zo’n kast in je tuin, dan kun je veel spullen toch nog handig opbergen door bijvoorbeeld een goede tuinslanghouder te kopen, zodat die netjes in een hoek hangt. Zo kun je tegenwoordig voor elk tuingereedschap wel een handig opbergsysteem vinden en vaak kun je die zelf net zo goed maken! Heb je bijvoorbeeld nog een oud keukenrekje liggen, die je normaal gesproken gebruikt om je soeplepels aan op te hangen? Deze is ook uitermate geschikt voor je tuingereedschap. Dus, hang hem op in je schuur, of onder een afdak, en hang er je snoeischaar, handveger en ander klein gereedschap aan.