foto op hout

Je kunt tegenwoordig online op veel plekken een foto op hout laten afdrukken. De keuzes zijn tegenwoordig legio  en je kunt daardoor kiezen uit verschillende soorten hout. Een foto op hout past goed in een huis waar gebruik wordt gemaakt van natuurtinten zoals bruin en groen. Aangezien er best wat opties zijn, helpen wij jou met waar je op moet letten als je een foto op hout laat afdrukken.

Fletsere kleuren

De uitdaging bij een foto op hout zit voornamelijk in het printen. Hout is van nature een materiaal waar vloeistoffen makkelijk in trekken, en dus ook inkt. Dat zorgt er onder andere voor dat kleuren fletser worden. Vooral toen het afdrukken van foto’s op hout werd geïntroduceerd was dit een probleem, maar tegenwoordig hebben de meeste producenten hier goede oplossingen voor gevonden. Natuurlijk zal het afdrukken van een foto op hout altijd zorgen voor wat fletsere kleuren, maar als je kiest voor hout, dan weet je dit en dan is dat juist het effect waar je naar zoekt.

Wat doet een white wash?

Alle aanbieders bieden zowel een originele hout uitvoering als een uitvoering met whitewash afwerking. Waarom zou je kiezen voor een whitewash afwerking? Het antwoord is heel eenvoudig, je kunt hierbij namelijk de houtstructuur van het vurenhout subtiel blijven zien. Bij het afdrukken van een foto (ongeacht de ondergrond) wordt het wit in een foto niet geprint. Dus al het wit in een foto zal de kleur van de ondergrond krijgen. Met whitewash blijft de structuur (de noesten en nerven) van het hout wel zichtbaar en blijft de uitstraling van de foto behouden.

Houdt rekening met de losse planken

Het effect van een foto op hout merk je niet alleen aan het resultaat van de print, maar ook aan wat je in je handen krijgt. De foto weegt toch al snel een paar kilo en daardoor heb je echt het gevoel dat je iets moois in je handen hebt. Niet alle producenten zorgen er tegenwoordig echter voor dat de planken één geheel vormen en vaak zit er ruimte tussen de planken. Waar je dus goed op moet letten bij een foto op hout zijn de ruimtes tussen de latten. Deze ruimte geeft de print een unieke uitstraling, maar het heeft ook effect op de foto. Zeker wanneer je voor een portretfoto kiest, kun je hier last van hebben. Zo kun je namelijk een streep over het gezicht zien als de foto verkeerd wordt geplaatst. Dit hoeft natuurlijk niet storend te zijn, maar houdt er wel rekening mee. Zorg er dus voor dat je bij de bestelling hierover nadenkt. Sommige producenten geven het ook aan in de editor waar je je foto online in upload. Het is aan te raden om naar zo’n producent te zoeken, omdat je dan precies weet wat je krijgt.