portugese tegel in de keuken

Ben je op zoek naar dat laatste detail om je woning net wat extra sfeer mee te geven? Denk dan eens na over het leggen van een Portugese tegelvloer. De duurzame eigenschappen en de authentieke uitstraling maken dat je deze techniek kunt toepassen in ieder soort interieur. 

Waar komt de naam Portugese tegel vandaan?

De oorsprong van de tegels gaat terug tot het oude Mesopotamië, waar bij verschillende archeologische opgravingen al tegelwerk werd gevonden. De opmars in Europa begint echter na de Moorse verovering van Spanje. In de islamitische cultuur was het tegelwerk een voorname kunstuiting en deze werd na de stichting van El Andalus in Spanje verder geperfectioneerd. Vanaf de 13e eeuw begon het tegelwerk langzaam aan een opmars door Europa en won het aan populariteit van het Romeinse mozaïek. 

Toen de toenmalige koning D. Manuel van Portugal in de 15e eeuw Spanje bezocht, was hij bij een bezoek aan de tegel ateliers in Sevilla zo onder de indruk van de kunstvorm, dat hij besloot deze ook naar Portugal te halen. Hij liet zijn paleis in Sintra versieren met de tegels en in een snel tempo verspreidde het gebruik zich door de rest van het land. Wie vandaag de dag door Portugal reist kan er niet om heen. Met name in Lissabon zijn hele gevels, pleinen, fonteinen, stations en paleizen voorzien van kleurrijke tegelwanden.

Motieven van complexe wiskundige patronen

De verschillende motieven waaruit je kunt kiezen voor je tegelwerk zijn legio.  Van oorsprong mochten de islamitische kunstenaars geen levende wezens afbeelden, waardoor zij zich genoodzaakt zagen om zich te uiten door middel van complexe mathematische patronen. Door de hele islamitische architectuur zie je dit ook terug. Een eindeloos ritme van veranderende patronen en motieven. Natuurlijk is de kunst door de eeuwen heen geëvolueerd, maar de oorsprong van de motieven blijft in veel van de ontwerpen terug te vinden.

 Floorz heeft een uitgebreide collectie Portugese tegeltjes en heeft meer dan 30.000 vierkante meter direct leverbaar, zodat je jezelf kunt verzekeren van een motief dat aansluit bij de kleuren en het ontwerp van je huis. Daarnaast worden alle tegels door Floorz zelf ontworpen en op die manier ben je altijd verzekerd van een bijzonder design. 

portugese tegels in de badkamer

De productie van cementtegels is handmatig, waardoor iedere tegel uniek is

Alle cementtegels worden nog steeds met de hand gemaakt, al is het productieproces over de afgelopen honderd jaar natuurlijk wel behoorlijk verbeterd. Eerst wordt er een cementmengsel in een mal gestort voor een basislaag. Daarna worden hierop met een speciale mal patronen met verschillende kleurmengsels geplaatst, alvorens deze onder hoge druk te persen. Door dit proces is iedere tegel uniek en verkrijgen ze die speciale kleurnuances. 

Je kunt de tegels laten installeren door een specialist, maar voor de doe-het-zelver is het natuurlijk ook een uitdaging om de tegels zelf te zetten. Het is daarbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je de tegels behandelt met een impregneermiddel, anders kunnen vlekken en vuil zichtbaar blijven. De tegels zijn van natuurlijk materiaal en poreus, maar met de juiste behandeling kun je ervoor zorgen dat ze jarenlang mooi blijven en creëer je je een magische vloer of wand voor de rest van je leven!