Een grote tuin is voor veel mensen een grote droom, want het biedt veel mogelijkheden. Echter zijn er soms teveel mogelijkheden waardoor alles een beetje onoverzichtelijk wordt. Kun jij ook wel wat tips gebruiken om je grote tuin in te richten, zonder dat het saai wordt? Lees dan snel verder!

Creëer hoogteverschillen

Als je werkt met hoogteverschillen in de tuin, dan kan dit een grote tuin in kleinere stukjes opbreken. Zo kun je bijvoorbeeld allerlei haagjes en bossages in verschillende hoogtes neerzetten en wat meer schaduw en diepte in de tuin creëren. Verder is een verhoogd terras om op te zitten ook ideaal, want dan heb je een goede mogelijkheid om jouw hele tuin te overzien. Het is geen overbodige luxe om eens een hovenier of tuinarchitect in te schakelen als je een grote tuin hebt, want hij of zij kan altijd goed advies geven over hoe je een grote tuin slim en ruimtelijk kunt indelen. 

Verdelen

Wil je toch liever zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je in ieder geval met een aantal zaken rekening houdt. Zo is het belangrijk om je af te vragen welke functies jouw tuin moet hebben. Moet er bijvoorbeeld een speelveldje voor de kids zijn en zo ja, moet dit dan uit grasmatten of uit tegels bestaan? Denk daarnaast ook goed na over waar je het terras wilt aanleggen en waar de zon op welk moment van de dag schijnt. Zo kan het een leuk idee zijn om meerdere terrassen aan te leggen, zodat je de hele dag in de zon of juist in de schaduw zou kunnen zitten. Het plaatsen van een boom zorgt bijvoorbeeld voor schaduw in de tuin en biedt ook meteen perspectief en diepte in de tuin.

Eenheid bewaren

Kun je niet kiezen uit een bepaalde tuinstijl en wil je daarnaast ook nog eens een gedeelte van de tuin reserveren om een moestuintje te beginnen? Dan is het belangrijk om in ieder geval te proberen om de tuin niet helemaal uiteen te laten vallen in verschillende gedeeltes. Het is namelijk beter om eenheid te bewaren en mooie zichtlijnen en looppaden te maken die de verschillende secties in de tuin op een logische wijze met elkaar verbinden. Weet je niet goed wat je met alle ruimte aan moet? Dan is het misschien ook leuk om een zwembad of vijver aan te leggen. Je kunt zelfs voor een combinatie van een zwembad en vijver gaan, dat als een stralend middelpunt van de tuin kan dienen!

Onderhoud tuin

Als je een grote tuin hebt, dan zul je altijd meer aan onderhoud moeten doen. Daarom is het handig om hier al rekening mee te houden als je de tuin ontwerpt. Heb je een groot grasgazon? Dan is deze snel gemaaid als je een goede grasmaaier in je bezit hebt. Daarnaast kun je ook eens kijken naar mooie bodemdekkers. Deze geven onkruid geen kans meer om te groeien, maar geven je tuin toch een fraaie en groene uitstraling.