In veel nieuwbouwwoningen wordt een open trap toegepast. Dat heeft zo zijn voordelen: een open trap is makkelijker bij de ruimte waar die staat te betrekken, laat meer licht door en geeft daardoor het gevoel dat de ruimte groter is. Toch zijn er ook genoeg redenen om liever een dichte trap in huis te willen, bijvoorbeeld omdat zo’n trap veiliger is voor huisdieren en kleine kinderen. Wil jij je open trap dichtmaken maar wil je eerst meer weten hoe zo’n klus wordt geklaard? Lees dan dit artikel.

Waarom je open trap dichtmaken?

Een open trap is een trap zonder stootborden. Daardoor lijkt de trap minder massief en lijkt de ruimte waarin die staat groter dan daadwerkelijk het geval is. Staat je trap in de huiskamer, dan is het fijn dat die open is omdat je de structuur dan makkelijker bij je interieur kunt betrekken. Maar een open trap heeft ook zo zijn nadelen:

  • Stof dwarrelt naar beneden als je op de trap loopt;
  • Warmte ontsnapt naar boven;
  • Er is geen toilet of trapkast aanwezig;
  • Huisdieren of jonge kinderen hebben meer kans om tussen de traptreden te vallen of achter treden te blijven haken.

Kun je een spiltrap of wenteltrap ook dicht laten maken?

In sommige woningen – voornamelijk woningen die in de jaren zeventig zijn gebouwd – vind je een spiltrap of wenteltrap. Zo’n trap lijkt op een open trap, maar draait om een centraal punt. De treden van een spiltrap zijn meestal niet aan de muur bevestigd, waardoor de hele structuur van de trap instabieler is dan bij een normale trap. Daarnaast heeft de trap een rondlopende vorm, waardoor je geen trapkast of toilet kunt toepassen. Om onder andere deze redenen is het vaak niet mogelijk om een spiltrap of wenteltrap dicht te laten maken. Het is wel mogelijk om een traprenovatie te laten uitvoeren, waarbij de treden worden vervangen door nieuwe treden die tot aan de muur doorlopen en daar vastzitten. Op die manier wordt de wenteltrap een stuk veiliger.

Door wie kun je je open trap dicht laten maken?

Woon jij in de omgeving van Rotterdam en ben je op zoek naar een expert die jou kan helpen met je traprenovatie? Rotterdam is één van de vele plaatsen in Zuid-Holland waar de specialisten van Stairz actief zijn. Voordat je je trap dicht laat maken, komt er vrijblijvend een adviseur langs die advies geeft over de mogelijkheden voor je trap. Op de dag van de renovatie, brengen de monteurs vervolgens alles wat ze nodig hebben mee naar je huis. Na de renovatie ruimen zij alles weer op, zodat je niet onnodig in de troep blijft zitten. Bij Stairz Traprenovatie kun je uitgaan van punctualiteit, netheid en expertise. Twijfel daarom niet langer en maak een afspraak met de monteurs van Stairz!