stucwerk

Gipsmuren bestaan ​​al eeuwen en worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Gips is vaak de eerste optie is als het om muren gaat, waarom? Omdat er veel voordelen zijn! Zeker na het inhuren van een stucadoor die een dergelijke gips muur strak kan trekken heb je een muur die makkelijk te realiseren is en jaren mee kan.

Zelfs als gipsplaat gemakkelijker te gebruiken en betaalbaarder is, wenden sommige mensen zich nog altijd tot pleisterwerk bij het bouwen of renoveren van hun huis. Het is echter de moeite om tijd vrij te maken om meer te leren over gipswanden en de voor- en nadelen hiervan. Op deze manier kun je bepalen of dit materiaal echt de beste optie voor jou is.

Wat is gips?

Laten we beginnen met de basis. We weten allemaal dat gips een bouwmateriaal is, maar waar is het precies van gemaakt? Nou, om te beginnen bestaat het dus uit gips of kalksteen dat vervolgens wordt gemengd met een paar andere ingrediënten zoals water, zand of (soms) marmer. Het mengsel hangt af van de textuur en kleur waar je voor gaat. Zodra het zachte mengsel klaar is, wordt het met een troffel op de muur aangebracht en daar heb je het: een solide muurafwerking die lange tijd meegaat! Nu je de betekenis van gips beter begrijpt, is het tijd om in de indrukwekkende voor- en niet zo grote nadelen van pleisterwerk te duiken.

Gips is duurzaam

Na het drogen verandert gips in een steenachtig oppervlak, wat de sterkte verklaart en waarom het zo lang meegaat. Bovendien is de levensduur van gips wandbekleding gewoon onverslaanbaar. Vergeet behangpapier, verf en houten panelen die na een tijdje afbrokkelen en barsten. Met gips als wandbekleding geniet je bij goed onderhoud zo lang als je wilt van een duurzame en stevige muur. Niet voor niets dat een nieuwbouwwoning stucen nog steeds de regel is!

Veel verven zijn eigenlijk een belangrijke bron van vluchtige organische stoffen en kunnen deze schadelijke gassen jarenlang in de lucht afgeven! Omgekeerd is gips volledig vrij van gevaarlijke chemicaliën. Bovendien is dit natuurlijke materiaal ademend, heeft het geen negatieve invloed op stortplaatsen, is het niet vatbaar voor schimmelgroei en draagt ​​het minder bij aan de CO2-uitstoot dan andere materialen zoals beton.

Voeg sfeer toe aan de ruimte

We kunnen niet over pleisterwerk praten zonder een van de beste eigenschappen te noemen: de stijl! Het unieke uiterlijk van gipswanden kan in elke ruimte een grote verandering teweegbrengen. In tegenstelling tot vlakke gipsplaten is deze wandbekleding gedetailleerder en voegen ze diepte toe aan het interieur. Bovendien heeft de glanzende afwerking de neiging om te verschuiven bij verschillende verlichtingen, waardoor een interessante sfeer in huis ontstaat.

Vol textuur

Gips kan naar wens worden gevormd en gelaagd, zodat je de muren naar wens kunt aanpassen. Aangezien gips met de hand wordt aangebracht, ziet het eindresultaat er altijd uniek uit met zijn variatie in texturen. Natuurlijk, hoe meer textuur, hoe beter!

Er zijn verschillende soorten pleisterafwerkingen waaruit je kunt kiezen, maar als je wilt dat de muren er strak uitzien en tegelijkertijd meer karakter hebben, is Venetiaans pleisterwerk een goede keuze. Dit type gips heeft een glanzend oppervlak dat de illusie van textuur en diepte geeft.

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe een muur energie kan besparen? Nou: hoe dikker de muur, hoe energiezuiniger de ruimte. Gipswanden zijn dikker dan gipsplaten, wat resulteert in betere thermische isolatie. Bovendien zijn gelaagde muren goed om je huis beter warm te houden als de winter komt.