Bij het inrichten van de woonkamer kom je voor een hoop keuzes te staan. Wat wordt de indeling van het meubilair? Wat gaan we precies met de muren doen? Kiezen we voor een houten vloer, of wellicht toch voor tapijt? En hangen we de televisie aan de muur, of zetten we deze op een geschikt tv-meubel? Om te helpen bij deze laatste vraag, wegen we de voor- en nadelen van tv-beugels versus tv-meubels tegen elkaar af.

Tv-beugel

Een tv-beugel kan een praktische oplossing zijn. Aan de muur bevestigd neemt je televisie vrijwel geen (extra) ruimte in beslag. Daarnaast kun je het toestel op exact de gewenste positie hangen. Hoe hoog moet je televisie bijvoorbeeld hangen om vanuit alle hoeken goed het scherm te kunnen zien? Ook zijn sommige tv-beugels draaibaar, waardoor je de invalshoek eenvoudig aan kunt passen.

Er kleeft echter ook een aantal nadelen aan de keuze voor een tv-beugel. Allereerst heb je natuurlijk een beugel nodig en deze worden lang niet altijd (gratis) bijgeleverd. Verder moet je gaten in je muur boren om de beugel te kunnen bevestigen. Mede hierdoor is het niet erg handig wanneer je de indeling van je woonkamer nog wel eens wilt veranderen: je wilt immers geen gaten in de muur achterlaten wanneer je bepaalt dat de televisie toch ergens anders moet komen te hangen. Tot slot heb je, wanneer je gebruik maakt van een tv-beugel, vaak alsnog een tv-meubel nodig. Waar laat je anders het televisiekastje, de dvd-speler, de console of de geluidsinstallatie?

Tv-meubel

Wie kiest voor een tv-meubel, heeft de keuze uit tal van verschillende modellen, afmetingen en kleuren. Voor ieder interieur is wel een geschikt tv-meubel te vinden. Uit praktisch oogpunt biedt het je de ruimte die je nodig hebt om al je apparatuur kwijt te kunnen. Daarnaast houd je vaak nog plek over om bijvoorbeeld cd’s, films, spellen en kabels op te bergen. Handig, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Een tv-meubel geeft je woonkamer een knusse, huiselijke uitstraling. En aangezien je het eenvoudig kunt verplaatsen, kun je het snel weer passend maken als er iets in je interieur verandert.

Conclusie

Een tv-beugel lijkt wellicht praktisch, maar neemt helaas ook de nodige nadelen met zich mee. Je verandert de plek van je televisie niet zomaar en je hebt minder ruimte om je apparatuur en toebehoren op te bergen. Een tv-meubel neemt dan wel meer ruimte in beslag dan een tv-beugel, maar kent verder eigenlijk alleen maar voordelen. Je bepaalt zelf hoeveel ruimte jouw  tv-meubel in beslag mag nemen en als na verloop van tijd blijkt dat je de televisie toch liever op een andere positie plaatst, is dat zo geregeld.