We zijn al jaren gek op open haarden en inbouwcassettes met brandhout. Deze geven nu eenmaal een gezellige sfeer die je bij CV niet hebt. Sinds de komst van de pelletkachel is dan ook de vraag gerezen naar inbouwcassettes met pellets. Zo zijn er twee types ontstaan met elk hun voor- en nadelen. We zetten ze graag even op een rijtje voor jou.

De inzetpelletkachel

Dit is een inzethaard die vaak geplaatst wordt om een open haard of inbouwcassette met brandhout te vervangen. Het is een gemakkelijke vervanging. Er hoeft geen extra ruimte voorzien te worden. Het grote nadeel is dat de voorraad pellets die je kunt voorzien, heel beperkt is. Dit heeft als gevolg dat je heel vaak moet bijvullen. Een tweede minpunt is het vrij lage rendement, in vergelijking met andere soorten haarden.

De inbouwpelletkachel

Dit is een inbouwcassette die op pellets werkt, maar met een reservoir buiten de te verwarmen ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld het reservoir plaatsen in de garage, een berghok of een gebouwtje naast het huis. De opslagplaats voor pellets is vrijwel onbeperkt, zodat je kachel een hele periode kan branden zonder dat je er hoeft naar om te zien. Deze soort pelletkachels hebben ook een groter rendement dan de inzet-versie.

Een aantal bijkomende mogelijkheden

Er zijn systemen van inbouwpelletkachels waar je centrale verwarming kunt op aansluiten. Je kunt radiatoren aankoppelen en zo je hele huis verwarmen. Daarnaast geven sommige merken van inbouwpelletkachels de mogelijkheid van heet tapwater. Op die manier heb je altijd warm water in voorraad, wat toch een besparing betekent.

Het inbouwen zelf

Met wat handigheid kun je zelf je inbouwpelletkachel plaatsen. Als je een bestaande haard hebt, is het eenvoudig: je plaatst je pelletkachel op de plaats van je haard. Ben je aan het verbouwen, of denk je aan nieuwbouw? Dan zijn de mogelijkheden enorm. Je kunt er bijvoorbeeld verschillende kamers mee verwarmen. Het inbouwen zelf kan in de schouw, of je kunt er een nieuwe decoratieve muur of andere structuur omheen bouwen. Voor een goede klusser is dit zeker zelf te verwezenlijken!