Led strips

Led strips zijn er in verschillende soorten. De helderheid kan variëren, de kleur en de mate van bescherming. Zo zijn er speciale strips voor buiten – zelfs voor in een zwembad – en voor binnen. Met led strips kunnen uiteenlopende effecten worden bereikt. Van subtiel en sfeervol tot helder om bij te werken.

Led strips inbouwen

Er zijn verschillende methodes om een led strip te bevestigen. De meeste strips zijn voorzien van een plakstrip. In principe zijn de led strips eenvoudig onder een schap of achter een randje te plakken. Bij indirecte verlichting kan dit een prima manier zijn. Wel is het belangrijk om te zorgen dat de warmte van de leds goed afgevoerd kan worden voor een zo lang mogelijke levensduur. Voor het inbouwen van led strips zijn ook speciale profielen verkrijgbaar. Deze zorgen voor een goede warmtegeleiding. Bovendien zijn ze voorzien van een afdekstrookje dat naar keuze helder transparant, mat of bijvoorbeeld melkwit kan zijn. Tot slot is het mogelijk om een led strip in epoxyhars te gieten.

Diepe of ondiepe profielen

Er zijn verschillende maatvoeringen voor de inbouwprofielen op de markt. Zowel qua diepte als qua breedte. De bredere profielen zijn geschikt voor het leggen van twee strips naast elkaar, bijvoorbeeld voor helder licht in een plafond. Ondiepe profielen – tot 10 mm – zijn wat eenvoudiger te verwerken, er hoeft immers maar een ondiepe sleuf uitgefreesd te worden. Het nadeel kan zijn dat de afzonderlijke ledlampjes te zien zijn. Bij een dieper profiel – 15 of 20 mm – zijn de afzonderlijke lampjes niet meer te zien.

Gieten in epoxyhars

Het gieten van een led strip in epoxyhars kan in combinatie met een led profiel, maar ook in een ander soort gootje, in de grond bijvoorbeeld. Door het ingieten in epoxyhars wordt het geheel absoluut waterdicht, maar bovendien is de verlichting dan ook beschermd tegen onder andere vandalisme. Er kan dan over gelopen worden of zelfs met een auto over worden gereden. Het is wel belangrijk om de juiste epoxyhars te nemen, het moet een soort zijn die niet gloeiend heet wordt bij het uitharden. Het ingieten is een nauwkeurig werkje en de epoxyhars is niet goedkoop, maar er zijn wel erg mooie én praktische resultaten mee te behalen.