Het is geen vaak voorkomende verbouwing. Het ombouwen van een woonkamer tot slaapkamer, multifunctionele leefruimte of garage. Wanneer je echter door gezondheidsredenen gedwongen wordt je huis anders in te delen of wanneer je van twee kleiner woningen een grote woning wilt maken, kan het voorkomen dat je bepaalde ruimtes anders wilt gaan gebruiken.

Woonkamer ombouwen? Raadpleeg eerst…

De welstandscommissie in je gemeente. Wanneer je afwijkt van een bestaande bestemming kunnen je direct aangrenzende buren daartegen gewag maken. Bijvoorbeeld wanneer je twee kleine woninkjes hebt en van een een garage wil maken of je huis wilt verbouwen tot een tot een zogenaamde drive-in woning. Doordat het totaalaanzicht van de straat wijzigt, zouden buren kunnen aanvoeren dat hun woning daardoor in waarde daalt. Je doet er daarom verstandig aan je verbouwplannen eerst aan het college van B en W voor te leggen. Met een verklaring van dat je met de verbouwing van de woonkamer voldoet aan de bouwregels en de eisen van welstand sta je altijd sterk.

Woonkamer ombouwen, de praktijk

Dan komt het moment dat je de bestaande woonkamer af of uit gaat breken. Het belangrijkste is dat je dan een goed uitgewerkt plan in handen hebt voor de latere eindbestemming. Dat je bijvoorbeeld geen schoorsteen wegbreekt die achteraf toch wel een gezellige aanvulling in de latere slaapkamer of werkruimte geweest zou zijn. En wanneer je besluit van de woonkamer een garage te maken, kan je ook prima eventuele inbouwkasten en elektrische bedrading laten zitten. Een extra stopcontact is immers nooit weg als je de auto wilt stofzuigen of een ander klusje in de garage wilt doen.

Zelf je woonkamer ombouwen of laten doen?

Afhankelijk van de grootte van het project en je eigen bouwkundige capaciteiten kan je het zelf doen of uitbesteden. Wanneer je echter niet te bang bent en een beetje de tijd ervoor wilt nemen om je op internet een beetje in te lezen, zal je zien dat met de juiste materialen de woonkamer een piece of cake is. Een echte aanrader is Homingxl. Je vindt hier, naast bouwmaterialen voor binnen en buiten, net iets meer dan op de doorsnee bouw- en woonsite. Voornamelijk ook omdat het geheel is opgeleukt met inspiratiefoto’s en een interessante blog.