Een nieuwe woning of ga je binnenkort verbouwen? Zorg ervoor dat je lichtplan perfect is voorbereid. Door slim om te gaan met je lichtbronnen is er altijd voldoende licht én creëer je sfeer. Bovendien is licht een belangrijke blikvanger in je interieur. Des te meer reden om van tevoren goed na te denken over je verlichting!

Begin met het tekenen van een plattegrond van de ruimtes waarvoor je een lichtplan wilt maken. Zorg ervoor dat de schaal juist is, zodat je een goed beeld krijgt van de ruimte. Teken ook deuren, ramen en meubilair. Hierna kun je in de plattegrond aangeven waar je welke verlichting wilt plaatsen. Houd hierbij rekening met basisverlichting, accentverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.

Tip: geef in je tekening elke soort verlichting een andere kleur!

Basisverlichting
Start met de basisverlichting (ook bekend als algemene verlichting). Zo zorg je ervoor dat er voldoende licht in een ruimte is. Dit zijn veelal plafondlampen en spots. Let erop dat je de ruimte egaal verlicht en zo min mogelijk schaduw creëert.

Accentverlichting
Met accentverlichting kun je een bepaald onderdeel van je interieur extra aandacht geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de boekenkast, een fraai schilderij of een mooi aangeklede (bijzet)tafel.

Werkverlichting
Werkverlichting, ook bekend als functionele verlichting, geeft extra licht voor verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van make-up, studeren, werken, lezen, enz. Omdat je gedurende de dag verschillende hoeveelheden licht nodig hebt, is het slim om te kiezen voor verlichting die je kunt dimmen.

Sfeerverlichting
De naam zegt het al, met deze verlichting breng je sfeer in een ruimte. Over het algemeen is sfeerverlichting warm van kleur. Speel met hoogtes door tafellampen, staande lampen en hanglampen te combineren.

Heb je je lichtplan af? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte lampen voor alle soorten verlichting!

Bron: Pixabay.com

Bron: pixabay.com

Bron: pixabay.com

Bron: burst.shopify.com

Bron: Kwantum