Bouwstaalmatten

Bouwstaalmatten worden ook wel kruisnetten genoemd en worden doorgaans gebruikt in gewapende betonwanden- en vloeren in de bouw van woningen en utiliteiten. Daarbij verlenen ze zich ook als onderwapening, bovenwapening, voegwapening en prefab onderdelen. Wat meer informatie over bouwstaalmatten is belangrijk als je er het beste uit wil halen!

Soorten bouwstaalmatten

Dergelijke staalmatten komen in verschillende vormen, afhankelijk van de vereisten en de constructie. Een overzicht van de meest voorkomende types:

– P matten
– PS, of QS matten
– BEC matten

Staalmatten moeten beschikken over een zogenaamd KOMO certificaat om gebruikt te kunnen worden in de bouw. Bij BEC netten zijn stekken aanwezig die nodig zijn om twee staalmaten aan elkaar te bevestigen zodat de constructie optimaal ondersteund is. Vooral bij grote oppervlaktes worden deze varianten gebruikt.

De specifieke eigenschappen van staalmatten

Staalmatten dienen als ondersteuning voor zware constructies, en moeten dan ook voldoen aan bepaalde vereisten. Wat meer informatie:

1. Staalmatten vangen de ’trek’ op in betonnen vloeren
2. Staalmatten zijn te koop in diverse diameters en afmetingen
3. Dergelijke matten zijn van geribd staal om kwaliteit te verzekeren
4. De matten kunnen ook gebogen of geknipt verkregen worden

Matten op maat gemaakt

Naast standaard matten zijn er evengoed op maat gemaakte matten verkrijgbaar. Hierbij kan gekozen worden tussen verschillende afmetingen (minimale en maximale afmetingen), verschillende draaddiktes, maaswijdtes en hoeveelheden. De specificaties die je kiest hangen grotendeels af van waar je de matten voor gebruikt!

Toebehoren bij bouwstaalmatten

Naast bouwstaalmatten zelf zijn er ook accessoires die nodig zijn om een goede kwaliteit van de matten te garanderen. Een overzicht:

1. Lange lijzen

Lange lijzen zijn meervoudige afstandhouders, bedoeld voor de onderwapening van de matten. Ze zijn erg stabiel en worden diagonaal geplaatst ten opzichte van de wapening. Dankzij lijzen kan het grootste arbeidsvoordeel bereikt worden bij plaatsing van lengtes van twee meter. Lange lijzen zijn bedoeld voor zachtere vloeren, bijvoorbeeld van EPS of zand.

2. Binddraad

Binddraad wordt gebruikt om de wapening te ‘vlechten’. De draaddikte van deze draden is 1,2 millimeter, onverzinkt, en ze zorgen voor meer stevigheid bij de bouwstaalmatten.

3. Supportliggers

Tenslotte worden supportliggers gebruikt om afstand te creƫren tussen de boven- en ondermat van de vloer. Ook een onmisbaar onderdeel als je het beste uit staalmatten wil halen!