Voor welke beroepen zijn werkschoenen verplicht?
Je voeten zijn onmisbaar in het dagelijkse leven: zonder kun je je immers niet voortbewegen! Maar er zijn een aantal situaties waarin het nog belangrijker is om de veiligheid van je voeten te garanderen, en wel bij bepaalde beroepen.
Voeten zijn één van de kwetsbaarste delen van het lichaam en moeten dan ook optimaal beschermd worden. De juiste werkschoenen dragen kan je helpen om dit te doen, waardoor de kans op blessures drastisch verlaagd wordt. Dergelijke schoenen zijn verkrijgbaar in ontelbare soorten en maten, en wat meer informatie daarover is dan ook belangrijk.
Wanneer draag je welke werkschoenen?
De zorgsector
Als je in de zorg werkt dan kies je best voor schoenen die uitgerust zijn met een anti-slip profiel en een zool die comfort biedt bij het stappen. Daarbij moeten de schoenen waterafstotend en hygiënisch zijn. Doorgaans zijn er heel wat gespecialiseerde klompen verkrijgbaar.
De horeca
Ook in de horeca mag het belang van goede werkschoenen niet onderschat worden. Zo moeten de schoenen waterdicht- en afstotend zijn. Als je vaak in de keuken werkt dan is een anti-slip zool ook belangrijk. Binnen de horeca worden de volgende types gebruikt:
– S1: een schoen met stalen neus, anti-slipzool en ideaal voor drie omstandigheden
– S1p: een schoen met stalen neus, stalen tussenzool, geschikt voor droge omgeving en anti-slip zool
– S2: een schoen met stalen neus, geschikt tegen vochtigheid en uitgerust met ene anti-slip zool
-S3: een schoen met stalen neus, stalen tussenzool, bestand tegen vochtigheid en uitgerust met anti-slip zool
De voedingsindustrie
Bij de voedingsindustrie zijn werkschoenen verplicht, waarbij je kunt kiezen uit werkschoenen, -laarzen of klompen. Voor klompen en schoenen worden doorgaans normeringen S2 en S3 gebruikt, maar voor werklaarzen worden de volgende toegepast:
– S4: werklaarzen met een stalen neus
– S5: werklaarzen met een stalen neus en tussenzool
Magazijnwerk
Als je in ene magazijn werkt dan krijg je vast te maken met zware en gevaarlijk materialen zoals pallets of stalen onderdelen. De beste manier om letsel ten gevolge van die materialen te voorkomen is door werkschoenen te dragen met normering S1, S1p, S2 of zelfs S3. In deze sector zijn dergelijke veiligheidsschoenen verplicht!
De transportsector
Binnen de transport worden vaak schoenen met hogere schacht aangeraden. Zo worden de enkels optimaal ondersteund als je bijvoorbeeld van een laadklep springt. Daarbij zijn anti-slipzoelen ook belangrijk! In deze sector gelden ook de volgende normen: S1, S1p, S2 en S3.
De bouwsector
Als je in de bouwsector tewerk bent gesteld, dan zijn veiligheidsschoenen met normering S3 altijd verplicht. Als je immers geen beveiligende schoenen gebruikt worden eventuele kosten door letsel niet betaald door je verzekeraar! Een S5 normering is in dit geval verplicht.