Natuurliefhebbers zullen vinden dat een natuurlijke haag de ideale oplossing is om hun tuin af te sluiten. Het nadeel daarvan is dat de heg tweemaal per jaar moet gesnoeid worden om niet te omvangrijk te worden en de buren niet te ergeren. Er zijn tegenwoordig heel wat andere mogelijkheden die de privacy in uw tuin kunnen verzekeren. We bespreken graag enkele mogelijkheden.

Steenkorven

De afgelopen jaren zijn steenkorven heel populair geworden als schutting. Ze worden in de moderne tuinen gebruik omdat ze niet alleen sterk zijn maar ook weinig onderhoud vergen. Ze bieden veel privacy. Niet alleen de vulling van de steenkorf bepaalt het uiterlijk van de afsluiting. De constructie speelt ook een belangrijke rol. De beste steenkorven zijn aan de binnenzijde verzinkt en aan de buitenkant met polyester bekleedt zodat ze niet kunnen roesten. De meest gebruikt steensoorten voor de vulling zijn kiezels, graniet, kalksteen en lavasteen.

Een afsluiting in composietmateriaal

De afsluitingen zijn gemaakt van een materiaal waarin de beste eigenschappen van hout en kunststof gecombineerd zijn. Ze kunnen niet rotten, ze verkleuren niet en hebben geen onderhoud nodig. Een afsluiting in composietmateriaal is duurzaal als u kiest voor goede kwaliteit.

Schuttingen van tropisch hardhout

Deze schuttingen worden gemaakt van tropische houtsoorten zoals bankirai of azobé. Ze hebben een roodbruine kleur die vergrijst wanneer ze niet behandeld worden met olie. De olie dient alleen om de kleur te behouden. Het hout is van nature bestand tegen vocht en vrijwel ongevoelig voor schimmels en parasieten, zoals houtworm en termieten. De levensduur van deze afsluiting is 20 tot 35 jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Hardhout is twee tot drie keer duurder dan zachter, behandeld hout, maar de levensduur is aanzienlijk langer.

Hek met klimop

Tegenwoordig worden veel hekwerken gezet waarop men Hedera, klimop laat groeien. De plant is resistent tegen de
koude en groeit snel langs en tussen de draad. Voor één meter hebben we ongeveer zes klimop planten nodig. Net zoals een gewone haag moet dit een of meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Als u kiest voor klimop, gebruik dan een hek met een bovenbuis die het gewicht van de snelgroeiende plant kan dragen. De voordelen van deze schutting is dat het relatief goedkoop is, weinig onderhoud nodig heeft en voor een goede privacy zorgt.