Zonnepanelen, je kunt ze niet snel genoeg aanschaffen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Waar moet je precies opletten wanneer je zonnepanelen aanschaft? We zetten vijf tips op een rij.

Haastige spoed

Het is een bekend gezegde: Haastige spoed, is zelden goed. Nu de aanbieders van zonnepanelen zich in steeds grotere getalen aandienen, lijkt het een kwestie van snel handelen te zijn. Niets is minder waar. Jij bepaalt het tempo waarin jij tot aanschaf over gaat. Deze eerste tip lijkt misschien wat overbodig te zijn, maar ze is essentieel. Essentieel, omdat je niet te veel gemaakte fouten wilt maken.

Meten is weten

Hoeveel zonnepanelen je kunt laten installeren of zelf kunt installeren is afhankelijk van hoe groot het oppervlak is waarop je deze kunt plaatsen. Je moet er rekening mee houden dat niet ieder dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of van bepaalde type. Zo moet je rekening houden met de beschikbare ruimte op het dak.

In de meeste gevallen hebben de zonnepanelen een afmeting van 1 x 1.65 meter. Omdat de meeste systemen uitgaan van een minimum van acht panelen, heb je dus ruimte nodig. Je moet aan de kanten ruimte overhouden, want de zonnepanelen mogen niet direct langs de dakrand gemonteerd worden.

Uiterlijk

De meeste panelen hebben een levensduur van 25 jaar. Een belangrijke rol van betekenis speelt daarom het uiterlijk. Kies je voor mooi, dan zou je kunnen overwegen om zogeheten zonnecel-dakpannen aan te schaffen. Hier kleeft wel een hoger prijskaartje aan.

Kijk om je heen!

Stel je beschikt over het perfecte dak voor de aanleg, maar er staat een boom in de buurt, dan dien je er rekening mee te houden dat dit deel van het dak misschien niet geschikt is voor de aanleg. Kijk goed om je heen. Schaduw verlaagt de elektriciteitsopbrengst, zelfs al gaat het maar om schaduw van een paneel (bijvoorbeeld door een schoorsteen of een antenne).

Laat je niet gek maken

Hoewel sommigen anders willen doen geloven, kunnen zonnepanelen (mits voldaan aan de voorwaarden) overal in ons land aangelegd worden. De gedachte dat het in het noorden van het land minder zinvol is, die mag je overboord zetten. Het klopt dat er een verschil is in elektriciteitsopbrengst van zonnepanelen die in het noorden van het land worden gebruikt. Dit verschil bedraagt ongeveer tien procent. Wilde je acht panelen aanleggen, dan kun je ervoor kiezen dit aantal te verhogen naar twaalf of zestien.