Vooraleer je kan starten met het leggen van een vloer als toplaag moet je rekening houden met heel wat voorbereiding. Allereerst moeten alle kabels en buizen voorzien worden voor de elektriciteit, watervoorziening en verwarming. Deze moeten ingekapseld worden in een gietvloer die bestaat uit een samenstelling van zand en cement of gyvlon. Juist voor de aanleg van de toplaag met natuursteen, keramiek, laminaat of hardhout moet er een ondervloer aangelegd worden.

Wat is een ondervloer

De meeste vloeren hebben een ondergrond nodig om onvolkomenheden in de gietvloer weg te werken, het geluid te dempen en om maximaal te kunnen genieten van de voordelen van elk type vloerbedekking. Het kiezen van de juiste onderlaag is belangrijk om een goed afgewerkt project te krijgen waar je echt tevreden mee bent. Elk vloermateriaal vereist een onderlaag die speciaal ontworpen is om het uiterlijk, de prestatie van de verwarming en de duurzaamheid te optimaliseren. Afhankelijk van de vloer die je installeert kan de onderlaag een hard materiaal zijn, zoals multiplex of cementboard, of een zacht materiaal zoals vilt.

Welke type hebben we nodig voor parket

De massieve hardhouten vloeren of parket, vervaardigd uit eik, esdoorn of een exotische variƫteit hebben een ondervloer nodig die bestaat uit vilt van drie tot zes mm dik. Het vilt heeft een hoge dichtheid en biedt een fatsoenlijke weerstand tegen vocht. Het vilt wordt geleverd op rollen en kan versneden worden met een mes of een schaar. Afhankelijk van het type parket dat je gekozen hebt kan de leverancier ook adviseren om het vilt te lijmen.

Wat gebruik je best bij tegelvloeren

Naast hardhouten vloeren en laminaat blijven tegelvloeren een populaire keuze, vooral voor badkamers, gangen, en andere plaatsen waar een waterbestendig oppervlak gewenst is. De ondervloer voor tegels moet een solide steun bieden zodat de tegel niet kan breken wanneer erover gelopen wordt. Hij moet echter ook wat flexibel zijn om kleine schokken te absorberen en eventueel uitzetting of krimp bij temperatuurschommelingen en vocht te kunnen opvangen. De twee beste materialen die buitengewoon goed aan deze eisen voldoen zijn cement board en een zelfnivellerende onderlaag. Cementboard of CBU bestaat uit cement en vezels van hout of cellulose. Een zelfnivellerende ondergrond is ook nuttig bij verbouwingen om de oneffenheden in de ondergrond weg te werken. Het is de ideale oplossing om een oude betonvloer voor te bereiden om een nieuwe toplaag op te leggen.