Met het oog op veiligheid en kostenbesparing is het belangrijk om een centrale verwarmingsketel na 12 tot 15 jaar te vervangen. Het is echter een hele uitzoekerij om een cv ketel te vinden die perfect past bij je woonsituatie. Wij zetten op een rij waar je een cv ketel op moet beoordelen.

1. Solo ketel of Combi ketel

Een solo ketel zorgt alleen voor de verwarming van je huis. Voor het verwarmen van water heb je een losse boiler nodig. Een combiketel is een boiler en cv ketel in één. Toch is een solo ketel soms een betere keuze, bijvoorbeeld als de afstand van de ketel naar de warmwaterkranen in huis meer dan 10 meter bedraagt.

2. Rendement

In Nederland worden alleen nog ketels met een rendement hoger dan 80% verkocht. Er zijn echter verschillende energiezuinige cv ketels om uit te kiezen:

• Een Vr-ketel (Verbeterd Rendement) behaalt een rendement van 90%. Er gaat dus enige energie verloren. Wel is een Vr-ketel (in tegenstelling tot Hr-ketels) geschikt voor ruimtes waar geen mogelijkheid is voor de afvoer van condenswater.
• Een Hr-ketel (Hoog Rendement) is de meest gekozen cv ketel. De ketel levert een rendement van 100% op, omdat de ketel waterdamp niet afvoert, maar gebruikt om water te verwarmen.
• Een HRe-ketel (Hoog Rendement Elektriciteit) is een energiezuinige ketel die je huis verwarmt, warm water levert én elektriciteit opwekt. Een HRe-ketel is een dure aanschaf, maar leidt tot minder CO2 uitstoot en een lagere energierekening.

3. Gesloten of open cv-ketel

Een Hr-ketel is altijd een gesloten ketel. Vr-ketels kunnen open of gesloten zijn. Een open cv-ketel haalt de lucht voor de verbranding van het gas uit de ruimte waar de ketel hangt. Een gesloten cv-ketel haalt deze lucht van buiten de woning. Een gesloten cv-ketel is veiliger en verdient de voorkeur.

4. CW-waarde

CW staat voor “comfort warm water”. Een CW-label drukt uit hoeveel warm water een cv ketel per minuut kan verwerken. De meeste huizenbezitters kiezen voor de labels CW 4 en CW. Dit houdt in dat warm water in de keuken en badkamer beperkt tegelijk gebruikt kan worden. Wil je tegelijkertijd warm water in keuken en badkamer gebruiken? Kies dan voor CW 6.

5. Vermogen

Het vermogen van een cv ketel wordt uitgedrukt in kW (kilowatt). Het benodigde vermogen hangt af van de CW-waarde, verwarmingsverbruik, de grootte en het type van de woning en hoe goed je huis is geïsoleerd. Formule om het benodigde vermogen te berekenen is: de grootte van de woning in m³ x gewenste temperatuur x 3,86.

De aanschaf van een cv ketel is een grote investering. Vraag dan ook meerdere offertes aan. Door offertes te vergelijken, kun je veel geld besparen.