Zelf de binnenmuren schilderen is voordelig

Veel mensen kiezen ervoor om zelf de muren in huis te schilderen, in plaats van het

inschakelen van een schilder. Natuurlijk vooral omdat zelf verven een stuk voordeliger is dan een professionele schilder inhuren. Maar ook omdat een laagje muurverf op de binnenmuren een van de eenvoudigste manieren is om het huis een make-over te geven. Maar welke materialen en spullen heb je precies nodig om de binnenmuren van een nieuwe kleur te voorzien? Met de handige checklist en tips hieronder kun je elke schilderklus in huis aan!

Benodigd materiaal voor een succesvolle schilderbeurt

Wanneer je de binnenmuren gaat schilderen heb je uiteenlopende spullen en accessoires nodig. Het belangrijkste is natuurlijk voldoende goede muurverf en enkele kwasten.Zorg ervoor dat je diverse kwasten hebt: enkele rollers voor de grote vlakken, maar ook kleinere kwasten voor het precisiewerk. Afplaktape is onmisbaar om de randen strak en netjes af te werken. Verder is folie nodig om de grond en het meubilair af te plakken, zodat er geen verfresten op de vloer kunnen komen. Een ladder is handig als er op hoogte geschilderd moet worden. Slim is verder ook om een ventilator te gebruiken, zodat de verf sneller droogt. Zorg er ten slotte voor dat je bijvoorbeeld een overall, eventueel plastic handschoenen en andere beschermende kleding draagt.

Werk systematisch en logisch

Wanneer je begint met het verven van de muren, moet je ervoor zorgen dat de binnen muurverf goed gemixt en doorgeroerd wordt. Zo weet je zeker dat er egaal geschilderd wordt. Zorg verder dat het oppervlakte dat je gaat schilderen goed schoon is en niet vettig. Eventueel kun je de muren behandelen met een voorstrijkmiddel. En natuurlijk is het goed en zorgvuldig afplakken met tape een aandachtspunt. Wanneer je gaat schilderen, werk dan telkens in dezelfde lijnen: van boven naar beneden met een roller en van rechts naar links of andersom. Belangrijk is om de verf goed op de muur te verdelen, zodat er geen klodders of vlekken ontstaan. Zorg ten slotte voor een goede ventilatie, want verflucht kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ventileren zorgt ook voor het sneller opdrogen van de geverfde muur. Wanneer de muurverf helemaal droog is, afhankelijk van de droogtijd, inspecteer dan de muren en schilder eventueel een tweede ronde. Belangrijk is dat de muur egaal gekleurd wordt, zonder dat er lichte of vale plekken overblijven. Succes met het schilderen!