Een huis uitbouwen is een klus op zich. Er komen veel aspecten van klussen kijken bij het vergroten van je woning, maar soms heb je geen keuze. Wanneer er een kind op komst is of wanneer het huis om een andere reden te klein geworden is, dan moet je meer ruimte creƫren. Dit begint in nagenoeg alle gevallen met het maken van een plan. Weet je eenmaal precies hoe groot je het project wilt maken en heb je de afmetingen duidelijk op papier staan, dan kun je een vergunning aanvragen. Wordt deze goedgekeurd, dan begint het werk eigenlijk pas echt.

Een kwestie van plannen, plannen en plannen

Het is verstandig om het uitbouwen van een huis op te delen in verschillende deelprojecten. Allereerst omdat je op die manier veel meer overzicht hebt tijdens het werk en daarnaast is het motiverend wanneer je constant delen van het project af kunt ronden. Het stelt je ook in staat om beter te faseren. Je weet wanneer je een bepaald budget nodig hebt, wanneer je materialen moet bestellen en wanneer je moet zorgen voor extra handen die kunnen helpen bij de klussen die gedaan moeten worden. Wanneer je op elk moment het overzicht hebt, wordt het uitbouwen van een huis direct veel makkelijker. Maar vergeet de veiligheid niet!

De meeste ongelukken gebeuren thuis

De meeste ongelukken gebeuren in en rond het huis, met name tijdens het klussen of verbouwen. Besteed daarom gerust wat extra tijd aan de veiligheid. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt denken aan het constant opruimen van materiaal en gereedschap zodat mensen zich hier niet aan bezeren. Je kunt ook denken aan genoeg pauze nemen of een kooiladder gebruiken in plaats van een normale trap. Bij een kooiladder ben je namelijk extra beschermd op grotere hoogte en dat kan een prettig idee zijn. Zorg daarnaast altijd voor genoeg handschoenen, veilige werkkleding en het juiste gereedschap. Wanneer je aan het werk gaat met het juiste gereedschap, wordt het niet alleen makkelijker en veiliger om aan het werk te gaan. Het wordt ook een stuk veiliger omdat je het gereedschap gebruikt waar het voor gemaakt is. Zo wordt de kans op een ongeluk tijdens het uitbouwen van je eigen huis direct een stuk kleiner.