Schuttingen

Het plaatsen van een houten schutting is een goede en stijlvolle manier om je tuin af te schermen. Ook in onderhoud is een schutting veel makkelijker dan bijvoorbeeld een groene schutting. Er zijn veel verschillende soorten houten schuttingen met allemaal hun eigen voordelen. Er zijn drie soorten schuttingen waar je uit kan kiezen dit zijn, Geïmpregneerd hout, Europees hardhout en tropisch hardhout.

Geïmpregneerde schuttingen

Geïmpregneerde schuttingen worden gemaakt van Europees naaldhout. De geïmpregneerde schuttingen zijn ook wel ‘zachthout schuttingen’. Door dit hout te impregneren wordt het beschermd tegen schimmels en insecten. Zo’n schutting kan ongeveer 10 tot 15 jaar blijven staan. Maar de levensduur hangt natuurlijk ook af van het onderhoud. Een geïmpregneerde schutting kun je behandelen met olie en beits, begin hier wel pas mee na een paar maanden omdat de schutting eerst nog even moet ‘uit zweten’. Door het goed onderhouden van de schutting voorkom je ook vergrijzing en blijft de schutting dus langer een mooie kleur behouden.

Europees hardhout

Schuttingen gemaakt van Europees hardhout zijn een milieuvriendelijke keuze. De schuttingen worden vaak gemaakt van bijvoorbeeld eik of kastanje. Schuttingen van Europees hardhout gaan gemiddeld 15 tot 25 jaar mee. Europese hardhout schuttingen zijn net als schuttingen van geïmpregneerd hout goed te behandelen met beits. De schuttingen van Europees hardhout zijn wel iets duurder in aankoop dan geïmpregneerde schuttingen maar ze gaan wel een stuk langer mee.

Tropisch hardhout

Schuttingen van tropisch hardhout worden vaak gemaakt van bijvoorbeeld Bankirai en Azobe. De levensduur van tropische hardhout schuttingen ligt gemiddeld tussen de 20 tot 35 jaar. Tropische hardhout schuttingen hebben van zichzelf een soort rode kleur maar als deze niet goed verzorgd wordt dan kan deze grijs worden. De tropische hardhout schuttingen kun je goed onderhouden door ze af en toe te behandelen met olie. Tropische hardhout schuttingen hebben van zichzelf al een goede bescherming tegen vocht en schimmels. Tropische hardhouten schuttingen zijn wel de duurste schuttingen. Ze zijn bijna drie keer duurder dan de geïmpregneerde houtschuttingen maar ze gaan dan ook een stuk langer mee.