Is je muur lelijk, oud en nodig aan een nieuwe look toe? Dan kan je het opleuken met een mooi behang! Als je dat nog nooit hebt gedaan kan dat moeilijk en spannend klinken, maar niets is minder waar, met wat enkele tips en geduld kan jij als beginner ook een slaapkamer behangen!

De voorbereiding

Laat je goed informeren over welke types behang er zijn en wat het verschil is met behangplaksel. De verkeerde combinatie kan namelijk ervoor zorgen dat je behang er zo af ligt. Zorg dat de muur schoon is van viezigheid en ook glad. Vooral bij een dunner type behang is het essentieel dat de muur glad is. Dit voorkomt dat je bobbels krijgt en lelijke plekken. Voordat je je behang op de muur plaatst is het ook belangrijk om te zien of het behang niet te kort of juist te lang nog te bewegen is. Doe dit met een sample van 30×30 cm. Kijk ook naar instructievideo’s die diverse bedrijven online zetten om je een duidelijk beeld te geven. Wat ook erg belangrijk is, zijn de afmetingen van het behang wat je koopt. Normaal heeft een rol 10 meter en is 52cm breed. Neem minstens een extra rol behang als reserve.

Het gereedschap

Voordat je begint aan het behangen is het belangrijk om een checklist af te gaan of je alle juiste benodigdheden in huis hebt. Dit houdt in:

  • Het behang
  • Een behangtafel
  • Behangplaksel (kant en klaar of zelf mengen)
  • Lijmkwast
  • Roller
  • Spatel
  • Gewicht om rechtheid te meten

Aan de slag

Werk langzaam en gestructureerd om de banen goed op de muur te kunnen plaatsen. Zorg dat je banen goed zijn voorzien van de lijmlaag en werk altijd van boven naar beneden. Zorg dat je met de spatel alle oneffenheden en bubbels wegwerkt binnen de opdrogingstijd. De roller gebruik je om de naden beter te laten hechten tussen de banen. Omdat behang krimpt kan je het beste een cm overlap houden in het behang. Zo krijg je het beste resultaat. Gemotiveerd? Ga dan meteen behang kopen bij behangexpert.nl!

behangexpert.nl