Gras is groen, het moet gemaaid worden misschien krijgt het zo nu en dan ook nog wat kunstmest. Als we op deze manier kijen levert gras eigenlijk alleen maar werk op. Door het kiezen van de juiste soorten bij de toepassing kunt u ook minder werk hebben van gras.

Soorten gras

Er zijn verschillende soorten gras. Hieronder staan een aantal verschillende soorten en hun belangrijkste kenmerken.

Engels raaigras (lolium perenne) kiemt snel en is een agressieve groeier. Dit gras is dan ook heel erg geschikt voor doorzaaien. Raaigras kan goed over bespelen en betreden en herstelt snel. Voor een mooi resultaat heeft Engels raai wel regelmatig wat kunstmest en voldoende zonlicht nodig.

Veldbeemdgras (poa pratensis) staat bekend om zijn ondergrondse uitlopers. Dit gras vormt door zijn sterke beworteling een stabiele en sterke zode. Veldbeemd is winterhard en kan ook goed tegen droogte. Net als Engels raaigras heeft ook veldbeemd voor een mooi resultaat wel regelmatig wat kunstmest nodig.

Roodzwenkgras (festuca ruvra) is er in verschillende soorten. Zo is er gewoon roodzwenk, roodzwenk met forse uitlopers en roodzwenk met fijne uitlopers. Al deze soorten hebben een hoge sierwaarde doordat ze een dichte, fijnbladige zode vormen. Roodzwenk is traaggroeiend gras welke goed bestand is tegen kort maaien, schaduw, droogte en vorst. Dit gras heeft een een matige kunstmest behoefte.

Hardzwenkgras (festuca ovina) kiemt traag en groeit ook langzaam. Dit gras kan goed over droogte en vorst. Hardzwenkgras kan niet goed over betreding en bespeling. Hardzwenkgras heeft een matige kunstmest behoefte.

Grasmengsels

Er zijn veel verschillende grasmengsels te koop bij de bouwmarkt, tuincentrum of in diverse webshops. Het is helaas niet altijd even duidelijk wat er in deze mengsels zit. Hierdoor kan het resultaat dan ook tegenvallen. Hieronder enkele praktische tips voor het kiezen van een grasmengsel.

  • Heeft u kinderen of kleinkinderen die vaak in de tuin spelen? Kies dan voor een mengsel met een groot aandeel Engels raai en/of veldbeemd, bijvoorbeeld Stoeisterk of Ravot.
  • Wilt u siergazon of heeft u veel schaduw? Kies dan voor een mengsel met een groot aandeel roodzwenk en/of hardzwenk, bijvoorbeeld Tredvast.

U kunt alle grasmengels bekijken in de webshop van BUMA Handel.

Nu heeft u vast een tuin met veel schaduw en vaak kinderen die in de tuin spelen. In zulke situatie kunt u kiezen voor een algemeen grasmengsel, bijvoorbeeld het Allround mengsel. In dit soort gazonmengsels zitten meerdere soorten die zich zullen vestigen op basis van gebruik (bespelen) of situatie (schaduw, droogte). De sierwaarde zal misschien minder groot zijn door de verschillende soorten gras, maar dit is natuurlijk persoonlijk.

Keuze

U heeft kunnen lezen dat gras niet alleen groen is. Wij hopen dat u met deze basiskennis over gras gemakkelijker en bewuster een keuze kunt maken voor uw tuin. U bent altijd welkom bij BUMA Handel!