Geprofileerde vloeren in hout worden al een tijdje geproduceerd maar krijgen nog steeds niet het respect dat ze verdienen. Mensen die een geprofileerde vloer met een
toplaag gekocht hebben zijn ondertussen overtuigd en weten dat ze de vergelijking met de massieve variant kunnen weerstaan. Als u geconfronteerd wordt met het dilemma om de keuze te maken tussen een vloer met een toplaag of een massieve vloer moet u zeker deze tekst lezen. Voor u de keuze maakt willen we voor u graag nog eens uitleggen wat het verschil is tussen de twee soorten vloeren en in welke situaties ze gebruikt kunnen worden.

Verschil tussen massieve en geprofileerde vloeren

Massieve vloeren bestaan uit een laag massief hardhout terwijl geprofileerde vloeren bestaan uit een kernplaat en een aantal lagen die op elkaar geperst zijn. Daarna worden deze platen afgedekt met een lamel of toplaag met massief hout die maakt dat het ontwerp er net hetzelfde uitziet als massief hout. Laat er zeker geen verwarring over bestaan, een geprofileerde houten vloer met een toplaag is niet vergelijkbaar met laminaat.

Waar gebruik je een vloer met een toplaag

Als u van plan bent om een nieuwe vloer in hout te plaatsen zal de keuze van het soort vloer afhangen van de ruimte waarin die moet geplaatst worden. Vanwege de aanzienlijke schommelingen in
vochtniveau en temperaturen in de keuken en de badkamer, is er geen twijfel mogelijk dat u daar een geprofileerde vloer met een toplaag moet gebruiken. Dankzij de manier waarop de vloeren opgebouwd zijn, zullen ze, in vergelijking met massief hout, slechts licht uitzetten en krimpen wanneer ze in de keuken of badkamer blootgesteld worden aan vochtigheid en temperatuurschommelingen. Wanneer massief hout wordt blootgesteld aan significante omgevingsveranderingen zullen ze aanzienlijk uitzetten en krimpen waardoor er uiteindelijke schade zal ontstaan. Wanneer u verwacht dat er heel wat rolstoelgebruikers, mensen met loophulpmiddelen of mensen die aanzienlijk zwaarder zijn dan gemiddeld, over uw vloer zullen lopen raden we aan om een massieve vloer te plaatsen. Een geprofileerde vloer met een relatief dikke toplaag kan twee tot drie keer geschuurd worden voordat er blijvende schade ontstaat. Bij een massieve vloer kan dit vijf tot zes keren. Dus als u een kamer heeft met uitzonderlijk gebruik van de vloer en er zijn geen significante temperatuur- of vocht schommelingen, dan is een massief vloer waarschijnlijk de meeste praktische.

Invloed van uw keuze op uw budget

Door de grote concurrentie op de markt van de houten vloerafwerking is er nog maar weinig verschil tussen de prijs van massief hout en een houten vloer toplaag. De prijzen variƫren natuurlijk, afhankelijk van de kwaliteit, maar uw budget mag geen rol spelen in het besluitvormingsproces om te kiezen tussen massief hout of hout met een toplaag.