Om je woning iets uit te breiden of een kamer op de bovenverdieping net iets meer licht te geven, kun je een dakkapel laten plaatsen. Op een relatief simpele manier krijg je hierdoor net wat extra ruimte in je huis.
Maar het plaatsen van een dakkapel gaat niet zomaar, er zijn wel wat dingen waar je op moet letten. Welke dingen dat zijn, lees je hieronder.
vergunning dakkapel

Vergunning om een dakkapel te laten plaatsen

Voor het plaatsen van een dakkapel heb je in bepaalde gevallen geen vergunning nodig. Dat is prettig, want het aanvragen van zo’n vergunning kan zo een aantal weken duren, en kost daarnaast ook geld.
Om een dakkapel te laten plaatsen zonder een vergunning moet je op de volgende dingen letten:
De plaatsing. Wil je een dakkapel plaatsen aan de achterkant of zijkant van het huis, dan is daar geen vergunning voor nodig. Voor een dakkapel aan de zijkant van de woning geldt wel dat deze niet aan een openbare weg, bos of ander openbaar gebied ligt.
Het model: een dakkapel met een plat dak en ondoorzichtige zijkanten mag zonder vergunning worden geplaatst.
De maten: er zijn regels voor de maximale maten die de dakkapel mag hebben om gebouwd te worden zonder vergunning. Zo mag de hoogte maximaal 1,75 meter zijn, de onderkant tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet en de bovenkant minimaal 0,5 meter onder de daknok. De zijkanten moeten minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak zitten. Bij een rijtjeshuis geldt dat er minimaal 0,5 meter afstand van de woningscheidende muur moet zijn.
Voldoet je dakkapel niet aan alle eisen? Dan moet er toch een bouwvergunning worden aangevraagd.

Een dakkapel laten plaatsen, hoe gaat dat?

Een dakkapel laten plaatsen kan op twee manieren: prefab en traditioneel.

Prefab dakkapel laten plaatsen

Een prefab dakkapel laten plaatsen gaat snel. Bij deze manier van bouwen worden alle onderdelen van tevoren in de fabriek bouwklaar gemaakt. Zo kan de kapel snel geproduceerd worden en dus ook snel geleverd.
De bouwvakkers kunnen de dakkapel in één dag plaatsen. Er wordt dan eerst een uitsparing in het dak gemaakt waarna het sloopmateriaal wordt afgevoerd. Daarna worden de onderdelen of het geheel op het dak getild en begint het aansluiten en afwerken.

Traditionele dakkapel laten plaatsen

Bij de traditionele plaatsing wordt de dakkapel ter plaatse op het dak gemaakt. Het voordeel hiervan is dat er amper levertijd is, maar de plaatsing duurt wel veel langer, en kan enkele weken in beslag nemen. Ook hier wordt eerst een uitsparing in het dak gemaakt, maar moet de basisconstructie eerst worden gebouwd en het geheel waterdicht gemaakt. Daarna worden alle onderdelen geplaatst.
Ook kan hier meer overlast voor de buren zijn, omdat de bouwvakkers er langer zijn, en er meer restafval is wat moet worden afgevoerd.