Zelf behangen een goede voorbereiding is het halve werk

Er zijn veel thuis klussers die er enorm tegenop zien om het behangen zelf te doen. Toch is dit echt niet nodig. Met goede tips en tricks en het juiste gereedschap gaat het zelf behangen helemaal goed komen.

Welke stappen moet je eerst nemen voor je een kamer gaat behangen

Wat je als eerste moet doen is zorgen dat je muur schoon en vrij is van oneffenheden.Zit er nog een oude laag behang op de muur. Dan moet je deze eerst verwijderen. Dit kun je doen met een behangstomer of je kan gebruik maken van afweek middel. Als de muur schoon is en vrij is van oneffenheden kun je aan de slag. In sommige gevallen worden de muren eerst nog ingesmeerd met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt voor een betere hechting vaan het behang op de muur. Het is van belang om eerst te kijken wat voor soort behang je op de muur gaat plakken.Dan kun je gelijk zien of je de muren met een voorstrijkmiddel moet behandelen. Net voor ja gaat behangen schakel je even de stroom uit en verwijder je de schakelaars en de contact of stekkerdozen. Nu kan je indien nodig de vloer afdekken ende behangtafel alvast klaarzetten.

Een begin maken met behangen

De volgende stap is het maken van je behang plaksel. Bij het kopen van het behang heb je als het goed is ook gekeken welk behang plaksel of lijm je daarvoor moet gebruiken. Er zijn behangsoorten zoals glasweefselbehang waar je kant en klare lijm voor kunt kopen. Maar moet je toch behang plaksel maken lees dan goed de instructies op de verpakking. Knip een aantal banen van het behang op de juiste maat. Smeer deze in met het behanglijm en vouw ze daarna dicht en leg deze even apart om de lijm goed in te laten trekken. Behangen kost tijd en het vergt echt wel wat geduld.

Zelf behangenzelf behangen

Een goede tips is om niet teveel banen behang tegelijk met behanglijm in te smeren. Want na een kwartier twintig minuten zijn de voor gelijmde banen behang niet meer bruikbaar. Als je behangrollen gaat kopen reken dan eerst goed uit hoeveel rollen je moet kopen. Neem altijd een paar rollen extra want er kan altijd wel iets mis gaan. Breng nu het behang aan op de muur zorg ervoor dat je het behang heel goed vasthoudt.Behang dat nat is van de lijm kan namelijk heel snel en gemakkelijk scheuren. Plak de baan behang tegen de muur en strijkt het gelijk goed glad om daarna het overtollige behang met een mesje weg te snijden. Ben je bang dat je het overtollige behang niet netjes weg kan snijden. Je mag het ook met een schaar afknippen. Je kunt ook een behangers liniaal gebruiken. Dan kun je het overtollige stukje mooi en netjes recht afsnijden. Zorg er ook altijd voor dat je een emmer water met een spons of een doekje klaar zet als je gaat behangen. daarmee kun je snel het teveel aan lijm weghalen maar ook om de behangtafel mooi schoon te houden.