Er zijn nog talloze huizen die voorzien zijn van een groepenkast die nog uit de jaren 70 komt. In de afgelopen jaren is het elektriciteitsgebruik alleen maar toegenomen, doordat er veel meer elektrische apparaten in de huishoudens zijn bijgekomen. Je kunt er dan op wachten dat er een keer iets misgaat en je kortsluiting gaat krijgen. Misschien heb je daar al last van en gaat er regelmatig een stop door. Dit is vrij gemakkelijk op te lossen, maar nog beter is een permanente oplossing. Bijvoorbeeld het vervangen van je groepenkast en geschikt maken voor de huidige tijd. Het kan ook zijn, dat door een verbouwing de groepenkast verplaatst moeten worden. Je kunt een nieuwe groepenkast door een installateur laten installeren, maar als je een klein beetje handig bent en weet waar je mee bezig bent, dan kun je het zelf ook gaan doen. Hierbij daarom enkele tips waar je rekening mee moet houden als je zelf een groepenkast gaat installeren

Aantal groepen

Om overbelasting te voorkomen is de elektriciteitsverdeling onderverdeeld in groepen. Een beetje moderne groepenkast bestaat uit zes groepen. Voor zware apparaten, zoals een oven, vaatwasser en wasdroger is het verstandig om er een aparte groep voor te creëren. Het voordeel van groepen is dat je een bepaalde groep kunt uitschakelen indien nodig, zodat de overige groepen gewoon kunnen blijven werken. Maak dus een goed overzicht van welke apparatuur je op welke groep wilt aansluiten.

Aantal aardlekschakelaars

Een aardlekschakelaar is onontbeerlijk. Als er echt iets fout gaat, zorgt de aardlekschakelaar dat de stroomvoorziening uitgeschakeld wordt. Op één aardlekschakelaar kunnen vier stroomcircuits aangesloten worden. Hoeveel aardlekschakelaars je nodig hebt is afhankelijk van de oppervlakte van je woning. Voor een woning van 35 m² tot 100 m² heb je minimaal twee aardlekschakelaars nodig. Dit zal vaak ook de standaard zijn.

Lichtschakelaars en contactdozen

Sluit niet alle lichtschakelaars en contactdozen op één groep aan. Bij problemen heb je dan helemaal geen licht. Als er dan toch een groep uitvalt zullen de lichtschakelaars van de overige groepen het nog gewoon blijven doen.

Overzicht

Leg een overzicht van de verschillende stroomcircuits en de verschillende groepen altijd vast op papier en hang dit overzicht op in de meterkast. Bij problemen kun je dus altijd direct zien welke schakelaars je moet hebben.