Veel mensen denken er niet bij na, maar naast de bekende onderdelen van je woning behoeft je garagedeur zo nu en dan ook wat onderhoud. Zo blijft je garagedeur er niet alleen langer mooi uitzien, maar kan je hem ook veilig blijven gebruiken. Maar aan wat voor soort onderhoudswerkzaamheden moet je zoal denken als het op garagedeuren aankomt? Daarover gaan we je in dit blogartikel meer vertellen.

Onderhoud aan het deurblad

Het deurblad wordt dag en nacht blootgesteld aan de weersomstandigheden. Daarom is het in eerste instantie belangrijk dat je de bevuiling zo nu en dan verwijdert. Met name vervuiling zoals vogelpoep moet je niet te lang op de lak laten zitten. Door de ammonium in de poep kan de laklaag namelijk worden aangetast waardoor je kleurverschillen in het deurblad kunt krijgen. Het deurblad van de garage kun je het beste schoonmaken met een schoonmaakmiddel dat niet agressief is, bijvoorbeeld groene zeep. Spoel, voordat je met een spons het deurblad gaat boenen, je deur eerst goed met water af, zodat je geen krassen maakt tijdens het boenen.

De garagedeur verven

Veel mensen weten het niet, maar je kunt je garagedeur verven. Zeker als je wilt dat het deurblad overeenkomt met bijvoorbeeld de kleur van de andere deuren van je woning. Maar de verflaag heeft nog een andere functie, en dat is de bescherming van het materiaal waaruit het deurblad is vervaardigd. Deurbladen kunnen immers op langere termijn gaan roesten als je de lak van de deur niet goed onderhoud. Ga echter niet zomaar de deur schilderen zonder je hierover eerst goed te laten informeren door een garagedeur specialist (bijvoorbeeld garagedeurspecialist.nl. Een specialist weet immers hoe je de deur het beste kunt verven en hoe je ervoor kunt zorgen dat het resultaat mooi oogt.

Onderhoud van garagedeur onderdelen

Zeker als je de garagedeur dagelijks gebruikt, worden de onderdelen waarmee de deur functioneert veel belast. Om slijtage zoveel mogelijk tegen te gaan is het daarom belangrijk om periodiek een aantal onderhoudswerkzaamheden te verrichten en eventueel onderdelen van de garagedeur te vervangen. Een webshop waar je garagedeur onderdelen los kunt bestellen vind je hier: https://www.garagedeurspecialist.nl/garagedeur-onderdelen/.

Een goed uitgangspunt daarbij is dat je dit ongeveer 1 keer per halfjaar doet. Maar wat zijn dan de werkzaamheden waaraan je zou moeten denken? Dat is onder andere het smeren van de lagers en de assen van de looprollen. Maar ook het smeren van de windingen is belangrijk en natuurlijk niet te vergeten het controleren van de veren waarmee de deur functioneert. Een ander belangrijk punt is de controle van de rails waardoor de deur zich beweegt. Zorg dat deze vrij is van blaadjes, zand en ander soort vuil. Op die manier kan de deur soepel open en dicht blijven gaan.

Het onderhouden en het vervangen van garagedeur onderdelen kan gevaarlijk zijn als je niet weet hoe je het moet doen. Ga daarom niet zelf de onderhoudswerkzaamheden verrichten als je er geen kennis van hebt. Er zijn diverse garagedeurbedrijven die een serviceabonnement aanbieden waarmee ze periodiek je deur komen controleren en de benodigde onderhoudswerkzaamheden op de juiste wijze uitvoeren. Dus als je niet technisch bent en niet weet waar je mee bezig bent, is een dergelijk abonnement het overwegen zeker waard. Natuurlijk brengt een dergelijk abonnement kosten met zich mee, maar daartegenover staat dat je deur waarschijnlijk langer mee zal gaan en je hem dagelijks veilig te blijven gebruiken. Dat is ook wat waard nietwaar?