Ga jij binnenkort ook op vakantie en wil je daar in alle rust van genieten? Dan is het belangrijk dat je jouw woning veilig achterlaat. Het gebeurt namelijk regelmatig dat een vakantie wat minder leuk eindigt met een inbraak thuis. Zorg daarom met deze tips dat inbrekers geen kans hebben om binnen te komen.

Laat camerabewaking installeren

Met camerabewaking kun je jouw woning ieder moment van de dag zien, óók wanneer je duizenden kilometers verderop aan het zwembad zit. Bovendien werkt zichtbare camerabewaking op twee manieren: het zorgt ervoor dat je toezicht houdt en het schrikt inbrekers af. Wil je ook ’s nachts zicht op je woning en inbrekers nog meer afschrikken, stel dan ook de buitenlamp af op beweging.

Doe iets aan dat platte dak

Zijn je ramen bereikbaar via een plat dak, dan is het niet erg lastig om snel en ongezien naar binnen te komen. Door het het plaatsen van anti-opklimbeveiliging maak je het de inbrekers al een stuk makkelijker, maar door de dakbedekking te vervangen door een materiaal waar je niet op kan lopen geef je de inbrekers helemaal geen kans. Laat ook geen kliko of ander object dat een inbreker gemakkelijk als opstapje kan gebruiken in de buurt van een plat dak staan.

Berg waardevolle spullen op

Heb je waardevolle spullen in je woonkamer staan, zorg er dan voor dat deze uit het zicht verdwijnen. Zo ziet een inbreker in ieder geval niet meteen dat er iets te halen valt. Zet en leg je spullen weg in de slaapkamer of berg ze uit het zicht op. Zorg er wel voor dat het niet ál te opgeruimd is. Laat zien dat er in huis geleefd wordt, bijvoorbeeld met wat spullen op de tafel. Een inbreker waagt zijn kans liever niet in een huis dat bewoond lijkt.

Geen advertentie op social media

Je staat er misschien niet bij stil, maar het is echt niet verstandig om een bericht op Facebook of Twitter te plaatsen waarin je verkondigt binnenkort heerlijk op vakantie te gaan. De meeste gebruikers van social media hebben honderden contacten die ze via via kennen en een openbaar bericht plaatsen is al helemaal uit den boze. Inbrekers plannen vaak een inbraak en zoeken dan ook social media af op vakantieberichten.

Kijk de buren lief aan

Vraag de buren om de post weg te halen. Wanneer je brievenbus steeds voller zit en uiteindelijk uitpuilt is het duidelijk dat er niemand thuis is. Laat iemand de post ook niet op de eettafel leggen wanneer die van buitenaf zichtbaar is. Ook planten zijn goed te zien, dus laat gelijk je planten water geven. En misschien willen de buren zelfs wel een van hun auto’s op jouw oprijlaan zetten om je huis er nog meer bewoond uit te laten zien.