Je hebt eindelijk je droomhuis kunnen kopen. Je bent helemaal happy met je huis, alleen kom je erachter dat het huis nog niet geïsoleerd is. Hoe isoleer je een huis dat al helemaal gebouwd is en waar je niet al te veel aan wil veranderen? Je zou dan kunnen denken aan een scheidingswand isolatie. Je maakt dan gebruik van glaswol, steenwol of houtvezel. Een scheidingswand is eigenlijk hetzelfde als een tussenwand. Het is een soort voorzetwand, die je voor je muur kunt plaatsen. Hierdoor zorg je ervoor dat er een tussenruimte tussen je muren komt, wat ook wel een spouw wordt genoemd en zo zorg je ervoor dat je muren goed geïsoleerd zijn.

Een scheidingswand kun je creëren met een metalen frame met gipsplaten. Dit is een makkelijke manier en is een lichte wand om zelf te maken. Het is makkelijk in elkaar te zetten en staat sneller dan andere materialen, zoals een houten frame. Daarnaast is het ook handig als er bijvoorbeeld een meetfout is gemaakt. Je kunt de wand dan makkelijk corrigeren door te schuiven met de metalen staanders. 

Welke delen van het huis kan ik isoleren?

Je kunt niet alleen maar muren isoleren, vloeren worden ook vaak geïsoleerd in oude huizen. Vloerisolatie wordt vaak uitgevoerd via de kruipruimte. Je legt namelijk een isoleren laan aan tegen de onderkant van de vloer en dus aan de bovenkant van de kruipruimte. Dit kunnen verschillende soorten vloeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer, maar ook een betonnen vloer kan geïsoleerd worden. Zolang je maar de vloer volledig afschermt van de koude en vaak vochtige ruimte, dan kan elke soort vloer geïsoleerd worden.

Je vloeren isoleren wordt vaak gedaan met isolatieplaten. Deze isolatieplaten kunnen bestaan uit verschillende soorten materialen. Denk bijvoorbeeld aan minerale wol of kunststof. Bij een houten vloer kun je kiezen voor isolatieplaten, folie isolatie of gespoten isolatieschuim. Voor een betonnen vloer is het handiger om isolatiemateriaal met pinnen te bevestigen of plakken, anders blijft het isolatiemateriaal niet goed zitten.

Hoe weet ik of mijn huis wel of niet geïsoleerd is?

Het eerste wat je doet als je een nieuw bestaand huis hebt gekocht, is kijken of het huis geïsoleerd is. Maar hoe kun je dat eigenlijk zien? Als je kijkt naar de muren kun je dit zien bij het raamkozijn. Als de muur bijvoorbeeld aan de binnenkant is geïsoleerd met een voorzetwand, dan moet dit te zien zijn. Is de muur dikker dan dertig centimeter, dan is er een voorzetwand geplaatst.

Daarnaast kun je ook makkelijk zien of je vloer is geïsoleerd of niet. Dit doe je door het luik van je kruipruimte te openen en te kijken of er isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer is bevestigd. Zie je hier geen isolatiemateriaal zitten? Dan is je vloer dus niet geïsoleerd. Zie je er wel isolatie zitten, dan wel. Daarnaast kun je ook altijd meteen checken of je huis overal dubbel glas heeft. Op een dubbel glas staan altijd de letters HR weergegeven. Je moet er niet meteen vanuit gaan dat als er één glas uit dubbel glas bestaat, de rest van de ramen ook allemaal dubbel glas zijn. Soms is alleen de benedenverdieping voorzien van dubbelglas en de bovenverdieping dan bijvoorbeeld niet.