vuurvaste isolatiematerialen

Een gebouw of keuken wil je graag goed laten isoleren tegen de warmte. Je voorkomt graag dat het te warm binnen wordt en de temperaturen te hoog worden. Door middel van vuurvaste isolatiematerialen kan je dit goed voorkomen. Welke soorten er zijn en voordelen leggen we je graag uit in deze blog. 

Wat zijn vuurvaste isolatiematerialen

Vuurvaste isolatiematerialen, misschien heb je er al wel eens van gehoord of ben je er al bekend mee en heb je het zelf gebruikt. Vuurvaste isolatiematerialen worden gebruikt tegen hoge temperaturen. Het kan zijn dat je vuurvaste isolatiematerialen nodig hebt als je aan het (ver)bouwen bent. Maar ook als je een grote hete oven hebt die hoge temperaturen maakt. Dit kan zijn voor een huis, gebouw of bijvoorbeeld een restaurant. 

Verschillende soorten

Er zijn vele varianten vuurvaste isolatiematerialen. Zo heb je voor in huis vuurvaste isolatiematerialen, maar ook mogelijk voor in een restaurant. De vuurvaste isolatiematerialen verschillen enorm. Je hebt verschillende soorten stenen die goed tegen de hoge temperaturen kunnen, maar ook dekens en soorten kit. Hoe weet je nu welk vuurvast isolatiemateriaal je nodig hebt? We zetten graag alle soorten vuurvaste isolatiematerialen voor je op een rijtje. 

Isolatiestenen

Wanneer je een openhaard of grote oven gebruikt kan je het beste gebruik maken van isolatiestenen. Deze stenen zijn speciaal gemaakt voor grote ovens of openhaard die hoge temperaturen maken. Ze zijn geïsoleerd tot wel 1650 graden. 

Normale stenen dat wordt gebruikt bij ovens kunnen goed tegen hoge temperaturen. Het voordeel van isolatiestenen is dat deze niet kunnen barsten bij te hoge temperaturen. Wat normale stenen mogelijk wel kunnen. Je kan dus genieten van je hete oven zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de isolatiestenen de hoge temperaturen niet aankunnen.

Vuurvaste stenen

Om warmte te behouden binnen een ruimte kan je vuurvaste stenen gebruiken. De stenen zorgen ervoor dat de warmte binnen bijvoorbeeld een oven blijft. Zo koelt het eten niet snel af. De stenen zijn vuurvast geworden omdat ze een warmtebehandeling krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze de warmte goed kunnen bewaren. 

De vuurvaste stenen kan je in meerdere kleuren krijgen. Dat is ideaal omdat je precies de juiste kleur bij uw ruimte of oven kan combineren. Je kan vuurvaste stenen gebruiken voor ovens, haarden binnen en buiten en voor de barbecue.

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn een bekende vuurvaste isolatiematerialen. Ze worden voor meerdere situaties gebruikt. Het is mogelijk om deze vuurvaste isolatiemateriaal te gebruiken voor een wandbekleding, verzegeling van de deur, buizen met hoge temperaturen en tegen brand. 

De isolatiedekens worden van verschillende materialen gemaakt. Stoffen waarvan het gemaakt wordt zijn superwol of biologische vezels. Het voordeel van een isolatiedeken is dat het niet alleen beschermt tegen hoge temperaturen, maar daarbij geluidsdicht is. 

Vuurvaste platen

Een ander vuurvast isolatiemateriaal zijn vuurvaste platen. Deze worden gebruikt bij metalen kachels of openhaarden. Het beschermt de kachels en openhaarden aan de zijkant tegen de hoge temperaturen. En het verspreid de warmte over de oppervlakte net zoals de vuurvaste stenen doen. 

De vuurvaste platen zijn gemaakt om tot 1200 graden te beschermen. Ze zijn gemaakt van een speciale klei die goed tegen hitte kan. 

Keramisch board

Een keramisch board is gemaakt van een vuurvast materiaal wat erg licht is in gewicht. Vergeleken met vuurvaste platen is een keramisch board hittebestendig tot 1600 graden. Dat is zo’n 400 graden hoger dan een vuurvaste plaat. Een keramisch board wordt vaak gebruikt voor keramische ovens. De plaat zorgt ervoor dat de oven en je eten niet wordt vervuild door het vuur zelf. 

Keramisch vilt

Voornamelijk wordt keramisch vilt gebruikt bij ovens en glaswerk. Met hoge temperaturen beschermt het vilt goed de glazen platen of ovens. Bijvoorbeeld bij een gladbodem of als ondergrond. 

Vuurvaste kit

Het vuurvaste isolatiemateriaal vuurvaste kit wordt gebruikt bij kachels, openhaarden, barbecues en haarden. Het vuurvaste kit kan je gebruiken om te voegen, af te dichten of metselen. De speciale kit is gemaakt dat het tegen hoge temperaturen tot 1800 graden kan. Je kan stenen of platen tegen elkaar voegen met de vuurvaste kit. Doordat de kit tegen hoge temperaturen kan, blijven de stenen en platen goed aan elkaar zitten. Zo valt er niks uit elkaar.

Calciumsilicaat platen

Om een goede isolatielaag te hebben kan je het beste de vuurvaste isolatiemateriaal calciumsilicaat platen gebruiken. Deze platen zijn ervoor gemaakt om goede isolatie te bieden in verschillende ovens. Je kan dit vuurvaste isolatiemateriaal gebruiken bij houtkachels, pizzaovens, ovens, haarden en kachels. 

Waarvoor kan je vuurvaste isolatiematerialen gebruiken

Nu weet je welke vuurvaste isolatiematerialen er zijn. De meeste vuurvaste isolatiematerialen zijn bedoeld om warmte te isoleren of bewaren in een oven, haard of kachel. Afhankelijk van welk soort oven, haard of kachel je hebt kan je met vuurvaste isolatiemateriaal je oven gebruiken zonder dat het te heet wordt. Je hoeft je geen zorgen te maken of de stenen of platen barsten of uit elkaar vallen. Het beschermt niet alleen je oven en omgeving maar ook jezelf. De vuurvaste isolatiematerialen kan je in elk gebouw toepassen. Of je nu thuis een tuinhaard hebt of een grote pizzaoven in je restaurant. Voor elke situatie heb je bijpassende vuurvaste isolatiematerialen.