audi

Financial lease is een veelgebruikte leasevorm om, onder andere, auto’s aan te schaffen. Het is een overzichtelijke en prettige manier van aankoop, zonder de zware last van een volledige investering. Het is een wijze van geld verstrekken die eigenlijk nog het meest lijkt op een lening bij de bank, alleen betaal je nu een maandelijks termijn aan de lease maatschappij. Financial lease is om verschillende redenen de meest gekozen manier van leasen. Een van de meest in het oog springende daarvan is dat je aan het eind van de looptijd volledig eigenaar bent, in tegenstelling tot bij een operational lease, waarbij de auto eigendom van de lease maatschappij blijft. Ten opzichte van de derde lease mogelijkheid, de short term lease, liggen de kosten beduidend lager. Maar er zitten nog meer voordelen aan.

Waarom kiezen voor financial lease?

Moet je een investering doen, kost dat vaak veel geld. Met financial lease kun je door het betalen van maandelijkse termijnen het kapitaal in het bedrijf laten zitten of, als je privé wilt leasen, op de bank laten staan. Zo blijft dat vermogen beschikbaar voor andere uitgaven. Omdat je door de belastingdienst als economisch eigenaar gezien wordt is het een investering en komt de auto dus op de balans te staan. Fiscaal betekent dit recht op B.T.W. teruggave en dat de kosten van de maandelijkse termijnen af te trekken zijn.

De looptijd is mede bepalend voor de hoogte van het maandbedrag. Je kunt gebruik maken van de maximale mogelijkheden, maar ook kiezen voor een kortere looptijd. Dan worden de termijnbedragen hoger. Maak je gebruik van de maximale voordelen en wil je tussendoor extra aflossen, is dat geen probleem. Je wordt niet geconfronteerd met een boete of aangepaste maandbedragen. Je weet dus precies waar je aan begint.

Aan het eind van de looptijd van de financial lease is de auto van jou. Je bent officieel eigenaar. Natuurlijk was dat al zo op het moment van afsluiten van het leasecontract, maar dat was voor de belastingdienst. Overigens hoef je niet altijd een nieuwe auto te leasen. Jonge occasions kunnen ook heel goed binnen het bedrijf passen en maken de maandelijkse lasten van financial lease vaak net een stukje comfortabeler. Lease je privé dan is de tweedehands markt ook voor jou beschikbaar.

Toch even over nadenken

Zoals aan alles zitten er ook nadelen aan financial lease. Het is een leasevorm waarbij je alleen de aflossing betaalt. Het onderhoud is voor je eigen rekening, net als de verzekeringen, de brandstof of elektriciteit. Verder is het wel prettig dat je recht op aftrek hebt omdat de auto op de balans staat, maar het contract van de financial lease staat er wel als schuld op vermeld. De schuld neemt, boekhoudkundig, dus toe. Ook is het belangrijk jezelf te realiseren dat ook financial lease een contract is en contracten zijn bindend. Je zit eraan vast gedurende de periode van de looptijd.

Hoe je het ook bekijkt en welke vorm je uiteindelijk ook kiest, het kopen van een auto is en blijft een onkostenpost. Reden genoeg om goed uit te zoeken welke vorm van financiering het beste bij jouw situatie past.