Vorig jaar begon ik met het voornemen dat ik mijn tuingereedschap aan het eind van de dag niet meer vies zou wegzetten. Wil je raden hoe dat is afgelopen? Het leek me een goed voornemen, wat het in principe ook is, maar heb ik me er niet veel van aangetrokken. Als je een hoop hebt gedaan in de tuin, is op het eind het tuingereedschap schoonmaken vaak net te veel van het goede. En dat is helemaal geen probleem. Nu de lente begonnen is, is het dan echter wel goed om al het tuingereedschap even onder handen te nemen. Net zoals dat je schilders laat komen om al het schilderwerk in het voorjaar onder handen te laten nemen, is dit ook de tijd van het jaar om je tuingereedschap klaar te maken voor een nieuwe seizoen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.
Na een winter loop je je schuur in en wat zie je? Bladeren zitten nog steeds vast aan de hark, aarde is aangekoekt op je favoriete schop en zo heeft elk tuingereedschap wel iets te verduren gehad.
Schoonmaak van je tuingereedschap bestaat uit twee delen: de metalen delen en de handgrepen. Over dat laatste hoef je je geen zorgen te maken als deze van metaal zijn, maar houten handgrepen vereisen wel enige zorg. Doe ze af met slechts wat afwasmiddel en een oude spons, daarna goed afspoelen en laten drogen. Als ze echt ruw zijn, kun je ze licht schuren. Je kunt het hout daarna eventueel wat lijnolie gegeven. Wees voorzichtig met wat je doet met lijnolie doordrenkte doeken; ze zijn zeer brandbaar. Bewaar ze het liefst in een verfblik ter grootte van een groot glas.
Reinig gereedschap met een metalen borstel
Begin met het verwijderen van vuil en puin met een metalen borstel of staalwol. Voor de mesjes kun je beginnen met een goede poetsbeurt met een koperen borstel. Staalwol kan hier ook voor werken, het gaat erom al het vuil te verwijderen. Na de winter kan er vooral veel roest zijn dat je moet wegwerken.
Dan is het slijp tijd. Voor het slijpen van groot gereedschap kun je het beste een slijpsteen gebruiken waar je olie op doet. Doe een paar druppels op het lemmet en nog een paar op de steen zelf. Gebruik neerwaartse bewegingen en volg gewoon de bestaande hoek van het mes om de rand te slijpen.
Het slijpen van het mes is lang niet zo ingewikkeld of eng als wordt beweerd. Het enige dat je hoeft te doen, is de hoek van het originele mes te volgen met neerwaartse bewegingen. De steen die je moet gebruiken moet een fijnere korrel hebben voor een snelle handeling na het hoofd slijpen en een snelle veegbeweging op de achterkant van het mes. Je wilt die achterkant van het mes niet slijpen, maar gewoon elk ruw stuk glad maken.
Het slijpen van een hark en schop
De hark is wat lastiger, maar hetzelfde proces is van toepassing als hierboven, alleen aan het einde van de tanden, vanaf de knokkel, moet je naar beneden slijpen. Ook een schop kan wat meer tijd nodig. De schop is vaak voor algemeen gebruik, zoals voor het graven van gaten, het verplaatsen van vuil en grind etc. Hierdoor heeft een schop vaak nogal wat te verduren. Daarom is het verstandig om meer olie op de rand van het mes te doen, omdat je hier vaak veel meer moet slijpen.