makelaar kiezen

Je wilt je huis verkopen of een huis kopen. Dat heb je de keuze om dat te doen met of zonder makelaar. Zonder makelaar ben je goedkoper uit, althans op de korte termijn. Maar krijg je je huis wel verkocht en, belangrijker nog, krijg je er wel de hoogst haalbare prijs voor? En als je een huis koopt zonder makelaar, weet je dan zeker dat je niet te veel betaalt? Of word je na de koop geconfronteerd met onverwachte kosten en ergernissen? Het is duidelijk: je kunt toch maar beter een makelaar inschakelen. Maar hoe kies je de juiste?

Met welke verkoopmakelaar ga je in zee?

Op zoek naar de juiste makelaar voor de verkoop van je huis zul je voor jezelf eerst de vraag moeten beantwoorden: kies ik voor een traditionele verkoopmakelaar of voor een internetmakelaar? De traditionele makelaar regelt alles voor je: hij maakt foto’s, plaatst advertenties, verzorgt bezichtigingen en voert onderhandelingen, natuurlijk in nauw overleg met jou. Deze complete service maakt hem wel duurder dan de internetmakelaar. Neem je die, dan zul je in de meeste gevallen bijvoorbeeld zelf foto’s moeten maken en zelf de bezichtigingen moeten begeleiden.

Wie is de juiste aankoopmakelaar voor jou?

Vreemd genoeg schakelen de meeste mensen bij het verkopen van hun huis wel een makelaar in, maar bij het aankopen niet. Terwijl het feitelijk over hetzelfde proces gaat, alleen in een andere rol. De voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar zijn legio. Door zijn contacten in de makelaarswereld is hij vaak al op de hoogte van het aanbod, nog voordat ermee geadverteerd wordt. Hij komt vervolgens mee bij bezichtigingen en heeft een deskundig oog voor de mogelijkheden en onmogelijkheden van het pand. Ook voert hij de onderhandelingen met de verkopend makelaar, wat vaak leidt tot de best haalbare aankoopprijs. Daar staat tegenover dat de aankoopmakelaar wel voor zijn werk betaald moet worden.

De juiste aan- of verkoopmakelaar kiezen

Samenvattend moet je dus voor het kiezen van de juiste aan- of verkoopmakelaar een paar vragen beantwoorden:

  • Heb ik een verkoopmakelaar nodig? Als je weet dat er veel potentiële kopers zijn én je weet dat je deskundig genoeg bent om de optimale prijs te bepalen kun je misschien wel zonder.
  • Kies ik bij verkoop voor een traditionele makelaar of voor een internetmakelaar? De verschillen hebben we hierboven uitgelegd.
  • Heb ik een aankoopmakelaar nodig? Of heb je zelf voldoende inzicht in de markt en voldoende bouwkundige kennis om te beoordelen welke prijs het pand jou waard is?

Als je tot de conclusie bent gekomen dat het inschakelen van een aan- of verkoopmakelaar nuttig is (doorgaans een heel verstandige conclusie), dan vergelijk je de tarieven, dienstenpakketten en de beoordelingen van diverse makelaars. Je gaat in gesprek met geschikte kandidaten en ontdekt dan snel genoeg of er de ‘klik’ is, die ervoor zorgt dat de makelaar zijn opdracht geheel volgens jouw wensen vervult.