douchecabines

Heb je klushanden? Plaats dan zelf de douchecabine!

De meeste klussen in huis kun je, als je een beetje klushanden hebt, zelf tot een goed eind brengen. Niet voor niets pakken handige mannen en vrouwen zelf de badkamer aan als er een renovatie nodig is. Badmeubels plaatsen, het betegelen van de badruimte of douchecabines inbouwen is namelijk niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. Maar natuurlijk moet je wel enkele zaken in de gaten houden voordat je met de klus begint. Zeker bij klussen als het plaatsen van douchecabines. Lees daarom eerst onderstaand artikel door, voordat je begint met het plaatsen van een douchecabine!

Verzamel het benodigde gereedschap en de juiste materialen

Voordat klussers douchecabines plaatsen, dienen ze ervoor te zorgen dat het benodigde gereedschap en de juiste materialen aanwezig zijn. Om een douchecabine te plaatsen, heb je als gereedschap schroevendraaiers nodig (kruiskop en/of rechte schroevendraaiers), een krachtige accuboormachine en een waterpas. Zorg er verder voor dat je voldoende schroeven en bouten hebt, sanitair-kit, een kitspuit en een set pluggen.

Afmeten en boorgaten maken

Wanneer je alle benodigdheden voor het plaatsen van de douchecabine bij de hand hebt, kun je aan de slag. De eerste stap is het aftekenen van de boorgaten die je nodig hebt voor plaatsing. Bijna altijd kun je de cabine direct op de douchebak of op de badkamertegels monteren. Zorg dat de cabine exact op de juiste plaats staat en teken nauwkeurig de plekken af waar boorgaten in de tegels en/of badkamerwanden moeten komen. Vervolgens is de tweede stap om op de afgetekende plekken gaten te boren. Cruciaal is dat de boormachine niet op de klop-stand staat, want dan gaat het tegelwerk barsten en scheuren. Ook is het aan te raden om in de sterkste tegels gaten te boren in plaats van in de tegelvoegen. Zo zorg je voor een zo sterk mogelijke montageplek.

Het monteren en afkitten van de douchecabine

Hierna kunnen er pluggen in de boorgaten geplaatst worden en kan het cabine-profiel geplaatst worden. Zorg hierbij dat het profiel exact wordt afgemeten, zodat het perfect gemonteerd kan worden. Als het profiel vastzit, is het tijd om te gaan kitten. Het beste is om te kiezen voor een doorzichtige, transparante sanitair-kit. Breng deze aan op de buitenkant van de cabine en werk hierbij van beneden naar boven. Als de kit bevestigd is, kan deze afgewerkt worden met zeep en wat water.