Vroeger was hout gewoon hout. Het werd uit bomen gezaagd, gebruikt en verder niet bewerkt. Maar die tijden zijn allang veranderd. Tegenwoordig zijn er uiteenlopende duurzame houten platen en multiplex platen te koop die vanuit het oogpunt van het milieu beter zijn, omdat ze minder hout bevatten en langer meegaan. Maar welke multiplex platen, zoals dit hout type ook wel wordt genoemd, zijn nu het meest duurzaam? We hebben hieronder een top vier voor je gemaakt van meest duurzame multiplex materialen.

Spaanplaten: duurzaam verlijmd zaagsel en houtresten

De spaanplaat bestaat uit samengeperst materiaal van houtsplinters en zaagsel, dat stevig aan elkaar is gelijmd. Dit gebeurt met een speciale PU-lijm, waardoor spaanplaten erg sterk zijn en dus lang meegaan. Vaak wordt er kunsthars aan het product toegevoegd, of worden er plantendeeltjes en stengels gebruikt. Hierdoor ontstaan een zeer sterke hout plaat die tegen een stootje kan! De massadichtheid van spaanplaat materiaal ligt rond de 650 kg/m³.

Fineer platen: erg dun, maar zeer sterk en duurzaam

Fineer staat bekend als zeer dun hout, dat een gelijkmatige dikte heeft. Fineer heeft doorgaans een dikte van zo’n 0,5 mm tot enkele millimeters. Er worden drie soorten fineerplaten onderscheiden: houtfineer, schilfineer en snijfineer. Omdat fineer zo dun is, dient het altijd met een dragende laag hout verlijmd te worden. Fineerplaten worden hoofdzakelijk gebruikt om bijvoorbeeld meubels netjes af te werken met duur hout. Door de dunnere fineerlaag die op een bestaande laag aangebracht wordt, ben je veel voordeliger uit. Hiermee helpen fineerplaten de noodzakelijke kap van zeldzame en dure houtsoorten voorkomen en zijn ze dus een duurzame optie. Ten slotte wordt fineer ook gebruik om het kromtrekken van massief hout, door intrekkend vocht, te voorkomen.

MDF-plaatmateriaal: nog fijner dan de spaanplaat

Houten platen van MDF, ofwel Medium-Density Fibreboard, lijken in meerdere opzichten op spaanplaten. Ze zijn namelijk ook van houtsnippers en zaagsel gemaakt. De houtrestjes zijn bij MDF echter veel kleienr en fijner gemaakt dan bij spaanplaten. Bij het hout materiaal wordt een hars toegevoegd, die het mogelijk maakt om prachtige houten oppervlaktes te creëren. Voorbeelden zijn de houtlaag die op biljarttafels zit, maar ook toiletbrillen van hout en laminaat lagen worden van MDF gemaakt.

Trespa: gesandwichte houtvelzef

Met Trespa-platen, een vierde vorm van multiplex, worden houtplaten met geperste houtstof verstaan. De houtvezels worden samengedrukt tussen twee harde lagen. Hierdoor ontstaat een plaat die keihard is en bestendig is tegen vorst, regen, vocht en zelfs vuur. Trespa’s staan dan ook goed bekend vanwege hun veiligheid, duurzaamheid en brandwerende werking.